Kikärtscookies med chiasyltprick

Våra söta kikärtscookies består till största delen av kikärter. Studier har visat att de fiberfyllda kikärterna kan bidra till att balansera blodsockernivåer och sänka blodfetter. Tro det eller ej, men dessa cookies är till på köpet urgoda och våra barn äter gärna denna »syltkaka 2.0«.

20 st

Kikärtscookies
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
1 dl nötsmör
½ tsk vaniljpulver
½ dl agavesirap
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl havregryn
½ dl chiasylt

Rårörd chiasylt
1 ½ dl bär (färska eller frysta)
3 dadlar klippta i småbitar
1-2 msk vatten
1 tsk citronsaft
1 msk chiafrön

Kikärtscookies
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Blanda avhällda och sköljda kikärter, nötsmör, vanilj, agave, bakpulver och salt i en mixer tills det är en nästan slät smet.
3. Pausa mixandet och skrapa ner smet från sidorna av mixern. Häll över smeten i en bunke och blanda i havregryn. Rulla små bollar (blöt händerna lite så går det lättare), cirka 1 msk smet per boll. Lägg på en plåt och platta till varje boll.
4. Gör en fördjupning med tummen och lägg i ½ tsk sylt. Grädda i 15-20 minuter tills dina cookies är fasta i kanterna. Tag ut och låt svalna.

Rårörd chiasylt
Blanda alla ingredienser utom chiafrön och mixa till en någorlunda slät blandning. Rör i chiafrön med en sked. Låt sylten stå i rumstemperatur och tjockna i några timmar. Rör gärna om 1-2 gånger under tiden.

 

Recept: Ebba Kleberg von Sydow och Amy von Sydow Green Foto: Rickard Rönnerstam

Små stunder med systrarna von Sydow (Bonnier Fakta) är en himla trevlig bok med smarta, nyttiga och fängslande goda bakverk. Mycket veganskt eller tips på hur du kan veganisera.