Den här persiska grytan låter verkligen speciell med en stor mängd valnötter och granatäppelsirap. Man kan knappt föreställa sig den djupa, fylliga smaken den får efter att ha sjudit i två timmar. Helt underbar och god att blanda antingen med vegobitar eller med dina favoritbönor.

13 dec 2019

4 portioner

200 g valnötter
3,5 dl vatten
1 dl granatäppelsirap
0,25 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kanel
400 g vegobitar, t ex Vegme, Anamma, Hälsans Kök eller Oumph
vatten att späda med
salt
svartpeppar

Till servering
granatäppelkärnor

1. Mixa valnötterna så fint det bara går i en matberedare. Häll över i en skål och blanda ner vattnet.
2. Blanda granatäppelsirap, gurkmeja och salt i en kastrull. Värm på tills sirapen börjar bubbla. Rör runt så att den inte bränns.
3. Häll ner valnötsblandningen och blanda väl. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
4. Låt såsen puttra på svag värme utan lock, i 2 timmar. Rör runt då och då och späd med vatten om såsen blir för tjock. Den ska bli vackert chokladbrun i färgen.
5. Smaka av såsen med kanel, salt, svartpeppar och eventuellt mer granatäppelsirap.
6. Stek vegobitarna i lite olja tills de får fint med färg. Vänd ner i såsen.
7. Servera grytan tillsammans med ris och granatäppelkärnor.