4 portioner
200 g valnötter
3,5 dl vatten
1 dl granatäppelsirap
0,25 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kanel
400 g vegobitar, t ex Vegme, Anamma, Hälsans Kök eller Oumph
vatten att späda med
salt
svartpeppar
Till servering
granatäppelkärnor
1. Mixa valnötterna så fint det bara går i en matberedare. Häll över i en skål och blanda ner vattnet.
2. Blanda granatäppelsirap, gurkmeja och salt i en kastrull. Värm på tills sirapen börjar bubbla. Rör runt så att den inte bränns.
3. Häll ner valnötsblandningen och blanda väl. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
4. Låt såsen puttra på svag värme utan lock, i 2 timmar. Rör runt då och då och späd med vatten om såsen blir för tjock. Den ska bli vackert chokladbrun i färgen.
5. Smaka av såsen med kanel, salt, svartpeppar och eventuellt mer granatäppelsirap.
6. Stek vegobitarna i lite olja tills de får fint med färg. Vänd ner i såsen.
7. Servera grytan tillsammans med ris och granatäppelkärnor.