Khoresh Fesenjan – vegetarisk valnötsgryta med granatäpple

Den här persiska grytan låter verkligen speciell med en stor mängd valnötter och granatäppelsirap. Man kan knappt föreställa sig den djupa, fylliga smaken den får efter att ha sjudit i två timmar. Helt underbar och god att blanda antingen med vegobitar eller med dina favoritbönor.

4 portioner

200 g valnötter
3,5 dl vatten
1 dl granatäppelsirap
0,25 tsk gurkmeja
0,25 tsk mald kanel
400 g vegobitar, t ex Vegme, Anamma, Hälsans Kök eller Oumph
vatten att späda med
salt
svartpeppar

Till servering
granatäppelkärnor

1. Mixa valnötterna så fint det bara går i en matberedare. Häll över i en skål och blanda ner vattnet.
2. Blanda granatäppelsirap, gurkmeja och salt i en kastrull. Värm på tills sirapen börjar bubbla. Rör runt så att den inte bränns.
3. Häll ner valnötsblandningen och blanda väl. Koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
4. Låt såsen puttra på svag värme utan lock, i 2 timmar. Rör runt då och då och späd med vatten om såsen blir för tjock. Den ska bli vackert chokladbrun i färgen.
5. Smaka av såsen med kanel, salt, svartpeppar och eventuellt mer granatäppelsirap.
6. Stek vegobitarna i lite olja tills de får fint med färg. Vänd ner i såsen.
7. Servera grytan tillsammans med ris och granatäppelkärnor.