Det här är en gammal indisk dessert som har flera olika regionala varianter. Här serveras den som en crème brûlée med karamelliserat socker och en blåbärskompott.

30 maj 2020

Det här receptet är från kokboken ”Dishoom” (med viss modifiering) och är en uppdaterad version av en enkel, klassisk indisk rätt – kheer (eller payasam). Det är som en risgrynsgröt som kan göras på allt från ris och vete till tapioka och hirs. Den här görs på basmatiris som blötläggs, torkas och sedan mixas fint. Det påminner om ”krossat/brutet” ris som kan hitta i indiska butiker ibland och ger en fin gröt som hälls upp i porslinsformar och kyls. Vid servering karamelliseras socker ovanpå och toppas med en enkel blåbärskompott.

Psst… du behöver verkligen inte toppa med karamelliserat socker. Den är jättegod med bara blåbärskompott.

Psst 2… här blötläggs riset och sedan torkas och seeeedan mixas. Du kan även bara blötlägga det och sen koka gröt på det. Jag skulle även tipsa om att använda vanligt grötris också.

8 portioner

Kheer
1,5 dl basmatiris
1 vaniljstång
16 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
1 burk kokosgrädde à 400 ml
1/4 tsk kardemummakärnor, mortlade
1 dl strösocker

2-3 msk strösocker
blåbärskompott, se nedan

1. Blötlägg basmatiriset i generöst med vatten i två timmar. Skölj väl.
2. Sprid ut riset på en kökshandduk och låt det torka över natten. Mixa sedan fint i en blender eller matberedare.
3. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda vaniljstång och frön, ris, mjölk, grädde och kardemumma i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock, på svag värme, i ca 1 timme. Rör runt då och du så att det inte bränns.
4. Rör ner sockret och låt puttra på i ytterligare 10 minuter. Du ska ha fått en tjock gröt.
5. Fördela gröten i formar och låt svalna helt i kylskåpet.
6. Vid servering strör du över sockret och bränner med an gasbrännare.

Blåbärskompott
150 g blåbär
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Blanda allt i en kastrull och låt puttra på i ca 15 minuter tills du har en tjock sylt. Häll över i en skål och låt svalna helt i kylskåpet.