Recept: Wichudaporn Chaiyasaeng Foto: Ulrika Ekblom
Den här desserten åt vi så ofta när jag var liten att jag tröttnade på den – men den är egentligen mycket god. Det är mormors recept och vi åt dem som kakor när de svalnat, men glass är naturligtvis gott till. Hittar du inte thailändska bananer kan du använda omogna vanliga bananer. I Thailand är det här en populär dessert.
Wichudaporn
Thai på 30 minuter
Thai på 30 minuter (Bonnier Fakta) är full av Wichudaporn Chaiyasaengs thailändska matminnen. Den har en del vegetarisk mat och resten kan du oftast enkelt vegofiera. En bok för dig som älskar thailändskt och vill få till autentiska smaker även när du inte har så mycket tid.
Klibbigt ris
Klibbigt ris, eller sticky rice, som du hittar i asiatiska butiker är just det… ett klibbigt ris. Till skillnad mot t ex jasminris så håller det ihop om du kramar det i handen. Det används både till mat och efterrätter.
Pandan leaf
Pandanblad hittar du i asiatiska butiker och de används ofta i desserter.
”Sticky rice” med mango och kokossås
4 portioner
3 dl klibbigt ris, sticky rice
6 dl vatten
4 färska ”pandan leaf ”, pandanblad
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 dl rörsocker, strö
1 krm salt
400 g thailändsk gul mango, eller pakistansk mango (finns i orientbutiker)
Kokossås
1 burk kokosmjölk à 400 ml
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
0,5 tsk salt
1. Lägg riset i blöt över natten.
2. Skölj riset i en sil och placera silen över en stor gryta med kokande vatten utan att silen kommer i kontakt med vattnet. Lägg på ett lock och låt riset ångkoka på hög värme i 15-20 minuter, eller tills det är mjukt.
3. Skölj och skär pandanbladen i grova bitar och kör dem sedan i en matberedare tillsammans med kokosmjölken tills de är finfördelade.
4. Lägg blandningen i en finmaskig tunn kökshandduk eller silduk och pressa ur all vätska i en kastrull.
5. Blanda ner rörsockret och sjud tills sockret har smält. Salta.
6. Tillsätt det kokta riset och rör om ordentligt. Det ska ha samma konsistens som en krämig risotto. Ställ åt sidan.
7. Gör kokossåsen genom att blanda kokosmjölk och socker i en kastrull. Tillsätt majsstärkelse och salt. Sjud såsen under vispning i 3-4 minuter.
8. Skär mangon i skivor. Lägg lite av riset i portionsskålar och fördela mangon ovanpå. Skeda över lite sås och servera resten till.