Kenyansk mungbönscurry – Ndengu curry

Den här kenyanska grytan har indiska influenser som garam masala, gurkmeja och chilipulver. Så himla god och fyllig i smaken, perfekt med kokosris.

Kenya och andra länder i Östafrika har en hel del influenser från Indien. Framför allt eftersom många indier togs dit av de brittiska kolonisatörerna för att bygga en järnväg mellan Kenya och Uganda. Det gör att man hittar klassiska indiska rätter där, som linsgrytor, currys, gul curry, chapati och samosas. Fast med en östafrikansk twist så klart! Som den här curryn gjord på mungbönor.

Recept: Kenyansk mungbönscurry – Ndengu curry

4 portioner

3 dl mungbönor
2 msk rapsolja
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 morot, finhackad
2 msk tomatpuré
3 hackade tomater eller 3 dl krossade tomater
1 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk milt chilipulver eller paprikapulver
1 burk kokosmjölk à 400 ml
salt

Kokosris
3 dl basmatiris
1 burk kokosmjölk à 400 ml
2 dl vatten
1 tsk salt

1. Blötlägg mungbönorna i 12 timmar eller över natten.
2. Skölj bönorna och koka upp i rikligt med vatten. Koka i ca 30-40 minuter eller tills de är riktigt mjuka. Häll av vattnet.
3. Hetta upp oljan och fräs lök, vitlök och morot tills löken har mjuknat.
4. Rör ner tomatpurén och låt fräsa i 1 minut. Rör sedan ner tomater och kryddor. Låt puttra på i några minuter tills den har tjocknat och blivit mörkare i färgen.
5. Häll på mungbönor och kokosmjölk. Koka upp och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt.
6. Servera med kokosris och chapati.

Kokosris
1. Blötlägg riset i 30 minuter. Skölj.
2. Koka upp kokosmjölk, vatten och salt i en kastrull.
3. Häll ner riset och låt puttra på under lock i 10 minuter.