Jag fullkomligt älskar alla indiska fyllda bröd. Det var min sambo Aman som introducerade mig för dem och nu äter vi aloo paratha, bröd fyllda med potatis, varje helg. Det kanske verkar knepigt men är mycket enklare än det ser ut.
Vanligtvis görs man en deg med ett speciellt chapatimjöl. Det är ett typ av fullkornsmjöl du hittar i indiska butiker. Du kan även ersätta det med rågsikt vilket blir väldigt bra. Ett annat tips är antingen enbart fullkornsmjöl eller helst hälften fullkorn och hälften vanligt vetemjöl special.

Paratha
Paratha syftar på en rad olika tunna indisk bröd. Några populära är laccha paratha där man kavlar in ghee eller olja. Min favorit är aloo paratha som fylls med en kryddig potatismix. Recept finns här.
Keema paratha – indiska bröd fylld med kryddig färs
6-8 st
Färs
2 msk neutral olja
400 g sojafärs
1 gul lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
4 finhackade gröna chili, kan uteslutas
2 tsk mald spiskummin
1 tsk chilipulver eller starkt paprikapulver
0,5 tsk mald koriander
0,5 tsk garam masala
1 tsk salt
0,5 dl färsk koriander
Deg
8 dl chapatimjöl, rågsikt eller fullkornsvetemjöl
ca 4-5 dl vatten
2 tsk neutral olja
1 tsk salt
Servering
yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
valfri pickles
Färs
1. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs färsen så att den får fint med färg.
2. Rör ner lök, vitlök, ingefära och chili. Låt fräsa med tills löken mjuknar något.
3. Rör ner de torra kryddorna och rör runt. Fräs på i 1 minut. Häll sedan över i en skål och låt svalna. Vänd ner koriandern.
Deg
1. Arbeta ihop samtliga ingredienser och knåda i minst 5 minuter. Är degen för torr tillsätter du mer vatten och är den för klibbig tillsätter du mer mjöl.
2. Dela degen i 6-8 bitar. Rulla till bollar.
3. Vänd en degboll i mjöl och kavla ut en rundel, ca 15-10 cm i diameter. Lägg ett litet berg av färs i mitten och nyp ihop degen runt färsen. Jämna till.
4. Vänd på degknytet så att skarven är ner mot arbetsytan. Kavla försiktigt ut till en platt rundel. Vänd på den lite då och då så att du får ett runt bröd.
5. Fortsätt med resterande deg och färs.
6. Hetta upp olja i en stekpanna och stek bröden gyllene på båda sidor.
7. Servera med yoghurt och valfri pickles.