Kebab på plåt

Kebab är något man sällan tröttnar på. Jag har testat många varianter, både färdigköpta och egengjorda, men få slår faktiskt Filips Poons kebab på plåt.

Kebab är något man sällan tröttnar på. Jag har testat många varianter, både färdigköpta och egengjorda, men få slår faktiskt Filips Poons kebab på plåt. Han använder kött, men jag tog formbar färs, och det var så smidigt. Bara krydda upp och tryck ut på en plåt. En perfekt rätt att göra till många.

Filip Poons favoriter

I Filip Poons kokbok ”Favoriter” (Bonnier fakta) delar han med sig av just det… sina favoriträtter. Det är många klassiker på Filips sätt och även om det inte är mycket vego så finns det mycket att vegofiera, som t ex kebab på plåt.

Kebab

Kebab går att göra vego på många sätt. Det går att köpa färdigkryddad eller så kan du krydda upp dina egna vegobitar. Här har vi ett recept på helt egen seitankebab.

Kebab på plåt

4 portioner

850 g formbar färs, t ex Anamma
2 tsk salt
1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk sumak
2 msk vetemjöl
4 msk hackad persilja
1 gul lök, finhackad
2 röda paprikor, i grova bitar
2 rödlökar, i grova bitar
2 tomater, i grova bitar

Till servering
tunnbröd
isbergssallad
strimlad färsk persilja
tomater, skivade
rödlök, skivad
kebabsås
feferoni

1. Sätt ugnen på 250 grader, gärna grillfunktion.
2. Blanda alla ingredienser till kebaben utom paprika, rödlök och tomat i en bunke.
3. Olja in en plåt och platta ut färsen i ett jämnt lager på plåten, gärna så att smeten kommer upp mot kanterna. Skär försiktigt i färsen så att du får 6–7 stora remsor. Fördela paprika, rödlök och tomater på färsen och grilla i övre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
4. Ta ut och servera direkt med tillbehören vid sidan av.