Den  11 september är Kebabens dag så varför inte göra din egen på jackfrukt! Härlig konsistens och smakrik, lagom het kryddning. Perfekt i pitabröd tillsammans med ajvar, yoghurt och krispiga grönsaker.

9 sep 2019

Jackfrukt hittar du i bitar, inlagd i saltlake. Enklast är att leta i asiatiska matbutiker, men det finns även i välsorterade matbutiker och på nätet.

Jackfrukt-kebab
2 burkar jackfrukt i saltlake
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

½ dl rapsolja
2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
½ tsk cayennepeppar
1 tsk oregano
2 msk tomatpuré
2 msk ljus sojasås
2 msk lönnsirap
salt
svartpeppar

Till servering
libabröd eller pitabröd
sallad, strimlad
tomat, skivad
rödlök, skivad
feferoni
ajvar
grekisk yoghurt, t ex Planti Greek Style

1. Häll av vätskan från burkarna och skölj jackfrukten väl. Skär sedan av den inre hårda biten. Du kan ha kvar den, den går att äta, men jag tycker det är trevligare utan.
2. Stek jaktfrukten i lite olja tills den får fint med färg.
3. Häll på vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Blanda ihop resterande ingredienser till en marinad.
6. Häll av vattnet från jackfrukten och blanda den med marinaden i en gratängform. Mosa sönder med en gaffel så att då får trådiga bitar. Rosta i ugnen i 25 minuter.
7. Servera kebab-jackfrukten i libabröd eller pitabröd tillsammans med grönsaker, ajvar och yoghurt.

Relaterade artiklar