Kavlade scones (croissantscones!)

De här sconesen är som en blandning av vanliga scones och croissanter, med smöriga frasiga lager.

Jag är en riktig sconesperson och brukar baka någon form av scones om inte varje helg, så varannan. Det är superenkelt, känns riktigt lyxigt och tar inte lång tid. De här sconesen är Rolls Royce-varianten. Istället för att forma till kakor så kavlar du ut degen, delar i bitar och staplar på varandra. Kavla ut och upprepa. Det är ett väldigt enkelt sätt att få till ”lager” utan att faktiskt behöva kavla in deg som i en wienerdeg.

Jag serverar en egen ”clotted cream”, vilket mer är en fluffig, sötsyrlig grädde med färskost som är supergod till.

TIPS! Lägg in vetemjöl, bakpulver, socker och salt i frysen kvällen innan så att det blir riktigt kallt.

Recept: Kavlade scones

12 st

2,5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
2 tsk vitvinsvinäger
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk strösocker
1 tsk salt
200 g smör, t ex mjölkfritt

”Clotted cream”
100 g färskost, t ex växtbaserad
1 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojabaserad
0,5 dl florsocker (eller efter smak)
lite vaniljpulver eller vaniljpasta, efter smak

1. Blanda mjölk och vinäger i en skål.
2. Häll ner vetemjöl bakpulver, strösocker och salt i en matberedare. Mixa ihop.
3. Skär smöret i bitar och häll ner i matberedaren. Mixa ihop tills du har ärtstora bitar av smör. Du kan även göra det för hand, men jobba i sånt fall snabbt så att du inte smälter smöret med dina varma händer.
4. Häll ner mjölken och mixa snabbt ihop till en smulig deg.
5. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till en kvadrat, ca 25×25 cm. Det är inte jättenoga. Mjöla, det kommer att behövas.
6. Dela kvadraten i fyra delar. Lägg på varandra. Ta hjälp av en degskrapa. Det kommer inte se jättesnyggt ut just nu, men det kommer lösa sig, jag lovar.
7. Kavla nu ut högen med sconesdeg till en ny kvadrat, ca 25×25 cm. Nu börjar degen hålla ihop bättre.
8. Dela degen på nytt i fyra delar. Stapla på varandra och kavla ut till en rektangel, ca 20×15 cm.
9. Skär degen i fyra delar på längden, och tre på kortsidan så att du får 12 kvadratiska scones.
10. Lägg på en bakplåt och ställ in i kylskåpet i 15 minuter. Då hinner de kylas ner innan gräddning. Du kan hoppa över det här men då kan det hända att du inte får lika höga scones.
11. Pensla sconesen med lite smält smör och grädda sedan i 225 grader i ca 20 minuter. De ska få fint med färg.
12. Servera med sylt och egen ”clotted cream”.

”Clotted cream”
Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig grädde.