Katalaner är ett klassiskt bakverk som är som en lyxig mazarin. Fylld med sylt och mandelkräm och toppad med glasyr. Ja, en riktig kondisklassiker som ibland glöms bort. Här har jag gjort en med genvägen via färdig smördeg.

Katalan vs. mazarin
Mazariner känner alla till. Katalaner är deras kusin som egentligen görs på just smördeg, men allt som oftast görs på mördeg på konditorierna. Den andra skillnaden är att katalaner har sylt. Vissa har det bara under glasyren, andra även i själva kakan. Jag gillar både och!
Recept: Katalaner med smördeg
8-10 st
10 ark färdig smördeg, t ex mjölkfri
150 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör, t ex mjölkfritt
1 dl aquafaba, kikärtsspad
¾ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
hallonsylt
florsocker
vatten
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tina smördegen och tryck ner i små formar, tänk mazarinformar. Pudra med mjöl om degen är för klibbig. Skär bort överflödig deg med en kniv.
- Nagga degen med en gaffel och bred ut 1-2 tsk hallonsylt i botten.
- Mixa ihop mandelmassa, smör, aquafaba, vetemjöl och bakpulver i en matberedare. Fördela i formarna. Du ska fylla ca 3/4 av formen.
- Grädda i 18-20 minuter eller tills de fått fint med färg.
- Vänd ut katalanerna upp och ner och låt svalna. På så sätt får de en platt ovansida.
- Bred ut ett lager hallonsylt. Blanda florsocker med vatten till en tjock glasyr. Bred ut över katalanerna.