Karljohansrisotto med cashewsmör

Risotto är svårt att tröttna på, speciellt när den är fylld med svamp! Här toppas den med en smakrik kryddmix som lyfter rätten till nya höjder.

Laga svamp

I Martin Nordins bok Laga svamp (Bonnier Fakta) trollas det med en massa olika svampar i inspirerande och galet vackra rätter. Det kokas, steks, ugnsrostas, grillas, friteras och torkas. Ett måste för svampälskaren och veganskt så när som på honung i något recept.

Recept: Karljohansrisotto med cashewsmör

4 portioner

4 msk cashewsmör
3 msk olivolja
1 liter vatten

Risottomix
ca 30 g torkad karljohan
4 ½ dl arborioris
30 g torkad lök eller lökpulver
2 tsk torkad persilja
2 tsk torkad ramslök
1 msk buljongpulver
1 tsk salt

Kryddmix
1 tsk torkad libbsticka
1 msk näringsjäst
1 tsk torkad citronzest
½ tsk svartpepparkorn
½ tsk korianderfrön
½ tsk sichuanpeppar
1 tsk havssalt

  1. Börja med att blanda ihop ingredienserna till risottomixen. Mortla kryddorna till kryddmixen.
  2. Värm upp oljan i en stekpanna på medelvärme. Lägg i risottomixen och stek tills riset är glansigt, i cirka 10 minuter. Vänd då och då så att det inte bränns.
  3. Sänk värmen, klicka i cashewsmöret och rör runt. Häll i 7 dl vatten och krydda med lite av kryddmixen. Låt koka i 15-20 minuter. Fyll på med vatten då och då medan det kokar samman, cirka 1 dl var femte minut.
  4. Lägg en generös hög risotto på varje tallrik, ringla över lite olivolja och toppa med kryddmixen efter smak.