Kärleken till en växtbaserad livsstil

Okunskapen är fortfarande allt för stor kring vad det innebär med en växtbaserad livsstil och många av myterna hänger ännu kvar i luften. En gemensam faktor mellan växtbaserad livsstil och veganism är att avstå från att äta animaliskt.

*I samarbete med Lovekompis*

Däremot avstår många veganer även från andra produkter med animaliskt ursprung, som olika skinn- och pälsprodukter samt produkter som har testats på djur. Dessutom är det inte ovanligt att veganer avstår från evenemang där djur utnyttjas, till exempel cirkus med djur inblandade och tjurfäktning.

Man kan säga att det finns olika nivåer av veganer, men i grund och botten så har de alla en gemensam faktor – kärlek och respekt till vår miljö och alla levande varelser. På det vis kan man säga att det är en kärleksfull livsstil. Att visa respekt mot natur, djur och våra medmänniskor. Några anser att det är en så kallad flummig livsstil, medan andra ser det mer som en vacker livsstil.

Flera som har övergått till mer växtbaserad mat vittnar om att de känner sig piggare och gladare. Vegetarianer och veganer syns även allt mer bland elitidrottare, både män och kvinnor. Nyfikenheten växer och ibland kan det bero på att ens partner avstår animaliska produkter. Precis som man kan läsa på https://lovekompis.se/ så är ett kärleksråd, bland många andra, att dela varandras intressen. Att testa olika recept och kosthållningar har växt som intresse. Bland annat för att allt fler visar mer intresse till god hälsa – att må bra.

Några myter som ännu hänger kvar

En myt säger att man inte får i sig tillräckligt med protein och andra näringsämnen. Rikligt med protein finns bland annat i bönor, linser, ärtor och nötter. Gällande näringsämnen beror det på hur strikt vegan man är. Det kan finnas risk för brist på vissa näringsämnen, men om man är påläst inom ämnet och följer gällande kostråd så är risken liten. Vare sig man intar animaliska produkter eller inte beror det på hur varierad kost man intar. Ju mer grönsaker, baljväxter, frön och nötter man äter desto mer varierad och näringsrik kost får man. Denna regel gäller även för de som väljer animaliska produkter.

En annan välkänd myt är att man inte blir mätt. Självklart räcker det inte med att äta sallad, med det finns många fler råvaror än sallad som inte är animaliska. Känner man att man behöver mer energi så ger nötter, fröer och oljor mer energi tack vare deras rika innehåll av fett. Komplettera gärna måltiderna med bröd och frukt, och ät regelbundet.