Kanelbullens dag firas med Kanelbulletårta!

Nej, du drömmer inte… det är en åh-så-gigantisk kanelbulletårta! Skär i bitar och mumsa i dig nu! Blir extra god med vispad grädde till.

kanelbulle2

25 bitar

Deg
2 msk hela kardemummakärnor (eller 2 tsk mald kardemumma)
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl mjölk
1 pkt (50 g) jäst
250 g naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
1,5 dl vit sirap
1 tsk salt
ca 1,6 l vetemjöl

Fyllning
150 g rumstempererat smör, t ex mjölkfritt
200 g mandelmassa, rumstempererad
3 tsk malen kanel
Dekoration
grädde, t ex havregrädde
pärlsocker
Deg
Krossa kardemummakärnorna i en mortel. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och kardemumma och värm tills blandningen har blivit fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör om tills jästen har löst sig. Häll på resten av vätskan tillsammans med yoghurt, vit sirap, salt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen i en degblandare i 10 minuter (eller 15 minuter för hand). Tillsätt eventuellt mer mjöl om degen känns för lös. Täck degen med en handduk och låt den jäsa i 1 timme. Gör fyllningen under tiden.

Fyllning
Enklast är att mixa alla ingredienser till fyllningen i en matberedare, men det går även att röra ihop den med en gaffel och lite tålamod.
Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord och kavla den tunt. Bre på fyllningen över hela degen. Skär till kanterna så att de blir raka och fina. Skär sedan degen i ca 5 cm breda remsor. Börja med att rulla ihop en remsa till en stor kanelbulle. Lägg den i mitten av en bakplåtspappersklädd plåt och ta sedan en ny remsa och vira runt den första kanelbullen. Fortsätt så med resterande degremsor tills du har fått en gigantisk kanelbulle. Täck med en handduk och låt jäsa i 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla kanelbullen med grädde och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen i 30–40 minuter.
Ta ut och låt svalna något innan du skär den i tårtbitar och äter på direkten.