Annons
Cape Ad

Kanelbullekakor

Dessa söta små minikakor ser ut precis som små snurriga bullar och är minst lika roliga att göra. Fördelen är att det går mycket snabbare än att jäsa en bulldeg och att de är så små att man kan äta flera!

25 små kakor

200 g vetemjöl
25 g strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
100 g neutral olja
40 g ljus sirap
30 g vatten kanel och socker
pärlsocker

1. Blanda vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, kardemumma, bikarbonat och salt i en skål. Rör ner oljan och sirapen med en gaffel. När allt är blandat, tillsätt vattnet. Degen kommer att kännas lite oljig.
2. Lägg degen mellan två ark smörgåspapper eller bakplåtspapper och kavla ut till en rektangel, cirka 3 mm tjock (35 x 20 cm). Strö på rikligt med kanel och, om du vill, lite socker.
3. Börja i ena änden av degen och rulla försiktigt ihop den till en rulle. Ta hjälp av pappret för att hålla ihop degen, det kan hända att den spricker lite. Rulla så tajt du kan. Slå in rullen i pappret och lägg i kylen i 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut kakrullen och skär tunna skivor, cirka 8 mm tjocka. Går någon sönder är det bara att pussla ihop den. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och strö lite pärlsocker på varje kaka.
5. Baka mitt i ugnen i ungefär 11-12 minuter eller tills kanterna börjar bli bruna och ytan är fast. Låt svalna.

 

Recept och foto: Hanna Bergström

Nya sorters kakor
I Nya sorters kakor (Isaberg förlag) har Hanna Bergström tagit fram en hel rad med drömska kakor. Allt är veganskt och du hittar även en hel del glutenfritt.