Kan Sims 4 vara det bästa matspelet?

Tv-spel som har temat mat är kanske inte den första typen av spel man tänker på när man vill ha någon timmes underhållning bortom tv tittande.

*Betalt samarbete*

Det är ändå en ganska stor kategori av spel som fokuserar på just mat, främst i app butikerna till våra smarttelefoner. Av dessa är merparten av typen simulering alternativt typen som handlar om att dekorera tårtor eller färglägga.

Restaurangspel i överflöd

Den som är ute efter mer avancerade spel som handlar om mat får vända sig till konsoler som Playstation eller PC spel. Utbudet där är dock ganska magert också om man är ute efter variation. Överlag handlar spel med mattema om att ha en restaurang och servera kunder, ibland är fokusen mest på att servera och ibland på att tillaga maten. Oavsett om det är mobilspel eller PC spel så följer de ofta samma mönster.

Ett exempel på denna typen av spel är Star Chef: Cooking & Restaurant Game som faktiskt är gratis att spela. Du tillagar mat vid en station och ber sedan servitören att servera borden. Du måste se till att du har ingredienser för de olika rätterna och du skaffar dem från någon av affärerna eller odlar själv i den intilliggande trädgården. Alla ingredienser kostar en typ av valuta som kallas “goodies”.

Det är som vanligt mycket väntetid i spelet och är något beroende av att du har andra vänner som spelar. En tråkig faktor i spelet är du inte kan välja själv vad du vill servera så din restaurang kan inte välja att servera bara veganska rätter som grillad avokadaomack exempelvis.

Populära mobilspel

Något som är ganska sorgligt är bristen på café spel som vänder sig till vegetarianer och veganer. Överlag så är denna typen av spel riktade till en mycket bredare publik, precis som de allra flesta spel. Det är sällan man hittar något riktigt nischat spel, inte ens när det kommer till mobilbet. Visst kan man betta på Eurovision om man vill undvika sport men tänk vad roligt det kunde vara om man kunde betta på mattävlingar också.

Spel som Star Chef vilket vi nämnt ovanför är väldigt populärt för just mobiler, ett annat exempel som kan vara värt att nämna här är Furistas Cat Cafe. Premissen är densamma men där man även adopterar katter, vilket är ganska gulligt.

Bästa matspelet för vegitarianer och veganer

Det är få spel som tar lika stor hänsyn till spelarnas olikheter som Sims 4.
Naturligtvis är det inte ett spel som passar alla, men det är ett spel som erbjuder mycket frihet inom spelets ramar.

En av karriärerna i spelet tillåter att man blir mästerkock och spelet har väldigt många rätter som är vegetariska så man kan lätt hålla sig till dem när man tränar sin sims i matlagning. Med expansionspaketet “Dags att jobba” kan man också starta ett eget café och då bestämmer man själv naturligtvis vad som ska säljas där.

Fördelar med Sims 4

Sims 4 kräver förstås lite mer engagemang om man vill komma någon vart men till skillnad från mobilspelen så är det lättare att ta en paus och än så länge kan man undvika mikrobetalningar. Något som skulle höja spelet ännu mer vore lite fler maträtter överlag men fler veganska rätter i synnerhet, tänk att kunna tillaga vegetarisk tofuwok med rostade cashewnötter, mums!

Sammanfattning

Restaurangspel och caféspel finns det gott om men det är få som vågar gå en annorlunda väg och ha vegetariska rätter som huvudrätt i spelen. Fokus ligger mest på traditionella bakverk, hamburgare och diverse bbq-rätter. I Sims 4 har man mer frihet men även där kan saker förbättras.