Kålpudding är precis som kåldolmar fast i en förenklad men lika god version. Här är grunden mustiga linser och rotfrukter.

7 okt 2019

6 portioner

0,5 litet kålhuvud
1 msk olja
1 msk tamari eller ljus sojasås
1 msk ljus sirap
2-3 dl vatten
salt

0,25 rotselleri
2 gula lökar, finhackade
3 stora champinjoner, finhackade
2 msk tomatpuré
6 dl buljong eller vatten
2,5 dl linser (jag valde 1,5 dl gröna och 1 dl beluga)
1 msk tamari eller ljus sojasås
0,5 dl psylliumhusk
0,5 tsk kryddpeppar
salt
svartpeppar

1. Skär kålen tunt, lägg i kastrull och fräs i lite olja tills den börjar mjukna och blir glansig.
2. Tillsätt tamari, sirap och vatten. Koka under lock i 1 en timme. Smaka av med salt. Är där sky kvar i botten är den perfekt att spara och använda till såskoket.
3. Fräs rotselleri, lök och svamp i lite olja tills det har mjuknat och börjar få färg.
4. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt buljong, linser, tamari och krydor. Koka under lock tills linserna är mjuka. Konsistensen på färsen ska nu vara som en linsfärssås. Tillsätt mer vatten om färsen är torr.
5. Rör ner psylliumhusket lite i taget under omrörning. Smaka av färsen och efterkrydda eventuellt.
6. Häll färsen i en ugnsfast form och toppa med kålen. Baka i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills kålen har fått fin färg.
7. Servera gärna kålpuddingen med kokt potatis, brunsås, lingonsylt och ättiksgurka eller pressgurka.

Recept och foto: Karoline Jönsson