Kabuli palaw – afghanskt ris

Det här anses vara lite av Afghanistans nationalrätt och är både smakrikt och färgglatt. Du kan tillsätta 300 g sojafärs (många har köttfärs i), men jag tycker att det är supergott med bara grönsaker och kryddor som här.

Det afghanska köket är lite bortglömt här men det är fullt av fantastisk mat med influenser från perserriket, Indien och Turkiet. Vi har bland annat det fyllda brödet bolani och här kommer ett kryddigt ris med kryddor och grönsaker.

Det afghanska köket

Afghanistans placering längs sidenvägen har gjort gjort att deras kök har influenser från många olika delar av Orienten. Här finns ris influerat av perserna, kebab från turkarna, linsgrytor med indiska influenser och bakverk med mycket gemensamt med stora delar av Mellanöstern. Allt med sin egen twist baserat på vad som odlas i landet. Afghansk matlagning är rik på nötter som valnötter, mandel och pistage samt färska frukter som granatäpple och vindruvor. Kryddor som mynta, saffran och koriander är vanliga, så även kardemumma och kanel.

Kabuli palaw – afghanskt ris

4 portioner

5 dl basmatiris
2 gula lökar, finhackade
¾ dl rapsolja
ca 7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ tsk mald spiskummin
½ tsk mald kardemumma
¼ tsk mald kanel
1 tsk salt

Topping
2 morötter, i tunna strimlor
2 dl gula eller vanliga russin
rapsolja att fritera i
1 msk pistagenötter, hackade
1 msk mandlar, hackade
2 tsk strösocker
½ tsk mald kardemumma

  1. Blötlägg riset i generöst med vatten i 2 timmar. Skölj sedan i kallt vatten.
  2. Fräs löken i oljan tills den har blivit mörkt karamelliserad i färgen.
  3. Rör ner vatten, buljongtärning, ris och kryddor. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 12-15 minuter tills riset är klart.
  4. Hetta upp generöst med olja i en kastrull, sikta på 180 grader.
  5. Fritera morotsstrimlorna i några minuter tills de mjuknar. Lägg över på en tallrik.
  6. Häll ner russinen och låt fritera tills de puffar upp. Lägg över på samma tallrik.
  7. Blanda morötter och russin med pistagenötter, mandlar, socker och kardemumma.
  8. Fördela riset på ett fat. Toppa med morotsblandningen.