I år har Carlsberg Sverige tillsammans med kocken Sebastian Schauerman tagit fram en julinspirerad taco som innehåller både malt och Falcon julöl.

10 Dec 2017

4 portioner

1 dl kokt pilsnermalt (alt. helt matvete el. liknande)
1 msk arborioris /risottoris
2 dl grönsaksbuljong
1 finhackad lök
1 finhackad vitlöksklyfta
3 msk julöl, t ex Falcon
150 g rensad grönkål
300 g tärnad butternuttpumpa + kärnor
1 röd chili
1 tsk kanel
1 msk hackade hasselnötter
1 msk hackade valnötter
2 dl havremjölk
3 msk olivolja
2 st. majstortilla
1 citron
1 msk björk- el. lönnsirap
salt
svartpeppar
matolja

Sätt på ugnen på 200 grader.

Blanda butternutt och kärnor på en ugnsplåt tillsammans med chili, 1 msk olivolja, kanel och salt.
Rosta blandningen i 30 minuter, rör om var tionde minut så de blir jämt rostade och mjuka.
Under de sista 10 minuterna, släng in nötterna på plåten så att de blir lätt rostade.

Medan pumpan steks i ugnen, påbörja maltotton genom att försiktigt steka lök och vitlök i olja på medelhög värme.
När det börjar bli glansigt och mjukt, tillsätt riset och bryn under omrörning i 3 minuter.
Tillsätt sedan malten och buljongen, lite i taget under omrörning tills vätskan sugits upp av riset (ca 10 min). Tillsätt nu havremjölken och låt det puttra under omrörning i ytterligare 10 minuter.
Avsluta med 1 msk olivolja och salt och peppar efter smak.
Ställ åt sidan till servering.

Strimla majstortillan fint och stek den krispig i lite matolja. Låt rinna av på papper.

Stek grönkålen i olivolja. Salta och peppra och avsluta med lite citronsaft.

Lägg maltotton i botten av en skål, addera sedan grönkålen. Ovanpå det läggs därefter pumpa, kärnor och nötter.
Avsluta med att toppa hela rätten med krispigt stekt majstortilla.

Relaterade artiklar