Julmacka med Bärta och egen rödbetssallad

Här kommer en maxad julmacka med Bärta Alspånsrökt, egen rödbetssallad och riven färsk pepparrot.

*I samarbete med Bärta*

Jag är galen i mackor och äter det både till frukost, lunch och middag. Jag gillar enkla mackor och mer komplicerade. Jag gillar grillade mackor men har en förkärlek för danska smörrebröd-upplägget. Så här kommer en superenkel där jag använde mig av ett av mina favoritpålägg – Bärta Alspånsrökt helbit. Härligt rökig, fantastisk konsistens och gör sig så bra ihop med en lite söt rödbetssallad och pepprig pepparrot.

Bärta® Helbit Alspånsrökt

Bärta görs på groddade och fermenterade svenska ekologiska ärtor. Den har en kraftig röksmak och ärtig sötma. BÄRTA® Helbit Alspånsrökt är jättegod bara skivad på mackan, som tilltugg på en plockbricka, eller som jag gillar med kokt potatis och en romsås.

Finns i kylen hos ICA och Coop!

Egen rödbetssallad

Jag har alltid varit ett fan av rödbetssallad men försöker göra egen så ofta jag kan. Den blir helt enkelt godare (och då älskar jag färdigköpt också). Jag gillar att ha äpple för sötma och krispighet och ganska mycket senap. Nu toppas mackan med riven pepparrot, annars gillar jag att vända ner lite i rödbetssalladen också.

Mer med Bärta

Vi har flera recept med Bärta på vår hemsida. Det finns grillad helbit, burgare och ännu fler mackor. Här är en med Bärta Enrisrökt Höstärta och en färskost med tångkaviar, rödlök, dill och annat gott. Recept här.

Recept: Julmacka med Bärta och egen rödbetssallad

4 st

Bärta Helbit Alspånsrökt, tunt skivad
4 skivor bröd, gärna kavring
bordsmargarin
sallad, jag använde maché
färsk pepparrot

Rödbetssallad
0,75 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
0,75 dl majonnäs, t ex äggfri
0,5 msk grov senap
0,5 tsk salt
3 dl hackade inlagda rödbetor
0,5 rödlök, finhackad
1 rött äpple, finhackat

  1. Blanda ihop yoghurt, majonnäs, senap och salt i en skål.
  2. Vänd ner rödbetor, rödlök och äpple. Tillsätt eventuellt lite mer av lagen från burken med rödbetor, bara för färg.
  3. Bred margarin på mackorna och lägg på en hög med sallad.
  4. Lägg på generöst med skivad Bärta Alspånsrökt och toppa med rödbetssallad.
  5. Avsluta med att riva över färsk pepparrot och servera.