Med en formbar sojafärs kan du enkelt göra smarriga vegobollar på ett kick. Här kommer ett recept med Vegmes färs med sin unika umamismak.

Annons
3 dec 2018

Formbar färs är en vegetarisk trend som passar perfekt till årets julbord där allt fler önskar gröna alternativ. Svenska VegMe har lanserat en ny färsk variant med en unik umamismak som är den första glutenfria formbara färsen på marknaden – och ett perfekt alternativ till kött i jul och vinter. Pris: cirka 45 kr.

 

 

4 port
Sätt ugnen på 225 grader

Hasselbackspotatis
8 stora potatisar
olivolja
salt

Skiva 8 större potatisar enligt hasselbacksmetoden och lägg dessa på en plåt tillsammans med olivolja och salt. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter medan du gör vegobullarna.

Vegobullar
1 pkt VegMe formbar färs
0,5 finhackad rödlök
0,75 tsk kryddpeppar
2 msk grädde, t ex havregrädde
1 msk grönsaksfond
1 msk kinesisk soja
salt och peppar efter smak

Blanda samtliga ingredienser och rulla till ca 16 bullar. Lägg dessa på plåten och ringla över olivolja. Låt gräddas tillsammans med potatisen medan du gör pepparrotskrämen och förbereder resten av innehållet till plåten, i ca 15 minuter.

Pepparrotskräm
200 g vegansk färskost
0,5 dl havrefraiche
2 msk riven pepparrot
salt och peppar efter smak

Rör ihop ingredienserna och låt dra tills maten är färdig.

Resten av plåten
200 g grönkål
200 g brysselkål
Kärnorna från 0,5 granatäpple
4 färska fikon

Massera grönkålen med lite olivolja och salt. Halvera brysselkålen. Addera till plåten och låt rostas i ca 10 minuter tills grönkålen fått lite krispiga kanter. Toppa med fikon, granatäppelkärnor och klicka ut färskostkrämen.