Julig plåt med vegetariska bullar, hasselbackspotatis och pepparrotskräm

Med en formbar sojafärs kan du enkelt göra smarriga vegobollar på ett kick. Här kommer ett recept med Vegmes färs med sin unika umamismak.

Formbar färs passar perfekt till årets julbord där allt fler önskar gröna alternativ. Svenska VegMe har lanserat en ny färsk variant med en unik umamismak som är den första glutenfria formbara färsen på marknaden – och ett perfekt alternativ till kött i jul och vinter.

Recept för 4

Börja med: Sätt ugnen på 225 grader

Hasselbackspotatis

Ingredienser:

8 stora potatisar
olivolja
salt

Gör så här:

Skiva 8 större potatisar enligt hasselbacksmetoden och lägg dessa på en plåt tillsammans med olivolja och salt. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter medan du gör vegobullarna.

Vegobullar

Ingredienser:

1 pkt VegMe formbar färs
0,5 finhackad rödlök
0,75 tsk kryddpeppar
2 msk grädde, t ex havregrädde
1 msk grönsaksfond
1 msk kinesisk soja
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser och rulla till ca 16 bullar. Lägg dessa på plåten och ringla över olivolja. Låt gräddas tillsammans med potatisen medan du gör pepparrotskrämen och förbereder resten av innehållet till plåten, i ca 15 minuter.

Pepparrotskräm

Ingredienser:

200 g vegansk färskost
0,5 dl havrefraiche
2 msk riven pepparrot
salt och peppar efter smak

Gör så här:

Rör ihop ingredienserna och låt dra tills maten är färdig.

Resten av plåten

Ingredienser:

200 g grönkål
200 g brysselkål
Kärnorna från 0,5 granatäpple
4 färska fikon

Gör så här:

Massera grönkålen med lite olivolja och salt. Halvera brysselkålen. Addera till plåten och låt rostas i ca 10 minuter tills grönkålen fått lite krispiga kanter. Toppa med fikon, granatäppelkärnor och klicka ut färskostkrämen.