Annons
Cape Ad

Julia Childs Mandelpaj med rödvinskokta päron – Tarte aux Poires à la Bourdaloue

Den här lyxiga franska pandelpajen består av en knaprigt pajskal, söt mandelkräm och rödvinskokta päron.

Det här är en av mina absoluta favoriter. Den har en hel del steg, men det här är päronpajen att bjuda på. Päronen kokas i en söt rödvinslag. Var inte rädda för att det kommer smaka vin eller likör, det gör det inte. Grunden är annars ett bakat pajskal som du brer ur en mandelkräm i. Toppa sedan med päronen och pensla på en rödvinsglaze. Så galet gott!

Rödvin och Julia

När Julia Child slog igenom i tv-rutan
var det inte många amerikaner som
drack vin till maten. Det ändrade Julia
på, som i flera program lärde tittarna
vilket typ av vin som passade till vad.
Julia gillade även att använda vin i
själva maten, både i varmrätter och
desserter. Den här mandelpajen med
päron är ett lysande exempel.

julia child

Julia Child

Julia Child blev en megakändis när
hennes matlagningsprogram, The French
Chef, hade premiär den
11 februari 1963, en succé som ingen
tidigare sett och som banade vägen
för alla kommande tv-kockar. Hon var
charmig, kunnig och visade hur fransk
mat skulle göras från grunden, samtidigt
som hon var lite flamsig, tappade saker,
misslyckades ibland, skrattade högt och
bad aldrig om ursäkt för något.
Hon avslutade alltid programmet med
ett vänligt ”Bon appétit”. År 1965 vann
programmet en Emmy.

julia child

Julia på HBO Max

På HBO Max har de nu serien Julia där man får följa Julias liv och karriär. Riktigt mysig serie. Du kan även kolla in filmen Julie & Julia som också följer Julias liv på ett sätt. Den är med Meryl Streep och Amy Adams.

Julia Childs Mandelpaj med rödvinskokta päron – Tarte aux Poires à la Bourdaloue

6 portioner

Söt pajdeg (pâte brisée sucrée)
150 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
3 msk vatten

Frangipane
1 ¾ dl strösocker
¾ dl vetemjöl
2 ½ dl mjölk, t ex mandel-, soja- eller havremjölk
2 msk smör, t ex mjölkfritt
2 tsk vaniljsocker
1 ½ dl mandelmjöl
2 msk körsbärslikör, t ex Kirsch (kan uteslutas)
1 krm mandelessens

Rödvinskokta päron
1 kg fasta päron
5 dl vatten
1 citron, saften
5 dl rödvin
1 citron, saften
2 dl strösocker
1 kanelstång

Rödvinsglaze
1 dl rödvinbärsgelé
¾ dl rödvinslag från ovan
Till dekoration
½ dl mandelflagor
florsocker

Söt pajdeg
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär smöret i tärningar. Nyp ihop med vete mjöl och strösocker tills du har en hyfsat finfördelad blandning. Blanda ner vattnet och tryck ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.
3. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord tills den är 3 mm tjock. Lyft över i en pajform och tryck bort överflödig deg. Pricka
bottnen med en gaffel. Tryck ner ett ark aluminiumfolie i formen och fyll på med torkade ärtor. Detta för att kanterna inte ska rasa ner under gräddningen.
4. Grädda pajskalet i 8 minuter. Lyft upp aluminiumarket med ärtorna och grädda pajen i ytterligare 10 minuter eller tills den har fått fint med färg. Ta ut och låt svalna.

Frangipane
1. Blanda ihop strösocker och vetemjöl i en kastrull. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät blandning utan klumpar. Värm på under omrörning och låt sjuda tills det tjocknar ordentligt.
2. Ta kastrullen från plattan och vispa ner smör, vaniljsocker, mandelmjöl, körsbärslikör och mandelessens.

Rödvinskokta päron
1. Skala päronen och halvera dem. Skär ut kärnhuset och lägg ner dem i en skål med vatten och citronsaft. Detta för att de inte ska mörkna.
2. Koka upp rödvin, citronsaft, strösocker och kanelstång. När sockret har smält sänker du värmen och lägger ner päronhalvorna. Låt sjuda i 10 minuter tills de mjuknar.
3. Ta kastrullen från plattan och låt päronen vila i lagen i 20 minuter. Lyft över på ett fat och låt svalna. Koka ner rödvinslagen till hälften.
4. Sprid ut mandelkrämen i botten av pajskalet. Skiva päronen och lägg ut över krämen.

Rödvinsglaze
1. Blanda ihop rödvinbärsgelé och rödvinslag i en liten kastrull och låt koka tills det får en lätt sirapsliknande konsistens.
2. Pensla päronen med glazen. Strö över mandelflagor och pudra över florsocker. Servera.