Annons
Cape Ad

Julens godaste vegobullar

De här bullarna görs på svenskodlad vegofärs och blir härligt saftiga och juligt goda med mald kryddpeppar. Ett måste på julbordet!

Betalt samarbete med Färsodlarna

Jag älskar att göra mina egna vegobullar, inte minst till julbordet. De här bollarna görs på Svenskodlad färs från Färsodlarna som består av sötlupin, gråärt och åkterböna. De binds ihop med med hjälp av ströbröd och kikärtsmjöl som ger fantastiskt goda bollar, med perfekt konsistens och knaprig yta.

Svenskodlad Vegofärs Original

Svenskodlad Vegofärs är ett rent och smakrikt hantverk och fri från både kött och soja. Produkten har även ett väldigt lågt koldioxidutsläpp på endast 0,69 kg C02 per kg. Helt växtbaserad, baserad på sötlupin, gråärt och åkerböna. Det enda tillsatta är lite raps från svenska åkrar och en gnutta salt.
Använd precis som vanlig färs i grytor, färssåser och långkok.

Recept: Julens godaste vegobullar

400 g Svenskodlad Vegofärs från Färsodlarna
0,5 dl ströbröd
1 dl havregrädde
1 gul lök, finhackad
8 champinjoner
1 msk brynt schalottenlöksfond
2 tsk mörk sojasås
ca 1 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk mald kryddpeppar
salt
svartpeppar

  1. Tina färsen och häll ner i en skål.
  2. Blanda ihop ströbröd och grädde i en skål. Låt stå och svälla i 10 minuter.
  3. Fräs lök och svamp i lite olja tills den mjuknar och börja få färg.
  4. Riv champinjonerna grovt på ett rivjärn eller finhacka.
  5. Blanda ner ströbrödsblandningen, lök, champinjoner, fond, sojasås, kikärtsmjöl, kryddpeppar, salt och peppar i färsen. Blanda väl.
  6. Rulla smeten till bollar. Provstek en boll i lite olja och se så att den får rätt konsistens. Är den för lös kan du tillsätta mer kikärtsmjöl.
  7. Stek vegobullarna gyllene och knapriga.