ANNONS

Julens godaste seitanskinka

Årets vegoskinka görs på seitan! Först marineras den, sen griljeras den med… rostad lök!

*I samarbete med Edgy Veggie*

Varje år är det samma diskussion: Vad ska man ha istället för skinka på julbordet? Vissa säger griljerad kålrot, andra rotselleri, vissa tofu och jag säger: I år är det dags för seitanskinka! Seitan har inte slagit igenom stort i Sverige än, men Edgy Veggie gör det minst sagt lättare. Seitan görs på vetegluten, ger en fantastisk konsistens och smak samt går att använda så mycket.

Jag kom på den geniala idén att griljera Edgy Veggie Seitanblock med senap och rostad lök. Det blev helt galet gott.

Vad är seitan?

Seitan är en produkt som ätits i tusentals och uppfanns av buddhistiska munkar som ville hitta hållbara alternativ till den traditionella maten. Seitan görs på vetegluten och Edgy Veggies innehåller hela 23 g protein/100 g.

Edgy Veggie

Edgy Veggie har skapat produkter som har en kort ingredienslista utan onödiga tillsatser som inte bara smakar gott, men dessutom har en trevlig textur och är helt veganska. De har förutom en naturell seitan även ”taco”, ”souvlaki” och ”kebab” som bara är att steka klart på några minuter.

Vad kan man göra med seitan?

Du kan göra allt möjligt med seitan. Grilla, stek, grytor eller bara fixa en läcker kebab, taco eller en grekisk middag med deras färdigkryddade seitanprodukter. Jag gjorde t ex galet goda vegobollar med Edgy Veggies seitan. Recept här.

Recept: Julens godaste seitanskinka

400 g Edgy Veggie Seitanblock

Marinad
1,5 dl vatten
0,5 msk flytande grönsaksfond
2 msk ljus sojasås
2 tsk lönnsirap
1 krm mald nejlika
1 krm mald kryddpeppar

Griljering
0,75 dl senap
1 msk strösocker
1 msk rapsolja
1 dl rostad lök

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden.
  2. Häll ner marinaden i dubbla plastpåsar och lägg ner seitanblocket. Låt marinera i några timmar, helst över natten. Vänd på påsen lite då och då.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Blanda ihop senap, strösocker och rapsolja i en skål.
  5. Lägg ner seitanblocket i en form. Bred på senapsblandningen och strö över rostad lök.
  6. Griljera seitanblocket i 12-15 minuter tills de fått fint med färg.