Recept: Hanna Olvenmark Foto: Ulrika Pousette
Portionen under tian
I Portionen under tian (Ordfront förlag) bjuder Hanna Olvenmark på över 50 vegetariska recept där varje portion kostar max 10 kronor.
Jordnötsgryta med tofu, 4 portioner
1 msk olja
2 tsk riven ingefära
2 tsk sojasås
200 g fast tofu
3 morötter
1 paprika
1 msk olja
2 tsk röd currypasta
2 dl kokosmjölk
4 msk jordnötssmör
3 dl vatten
1 tsk socker
ris för 4 personer
1. Blanda olja, riven ingefära och soja till en marinad. Skär tofun i kuber och marinera.
2. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
3. Skölj morötterna och strimla med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel. Skär paprikan i tunna längder.
4. Hetta upp oljan i en kastrull eller gryta. Fräs currypastan snabbt i oljan.
5. Slå på kokosmjölken och sänk värmen så att såsen sjuder. Om currypastan har klumpat sig, använd en visp för att lösa upp den.
6. Klicka i jordnötssmöret i såsen och vispa ut. Slå på vattnet. Strö i socker. Låt sjuda i ett par minuter. Såsen ska inte vara särskilt vattnig. Skulle den bli det kan du reda av den med lite majsstärkelse eller vetemjöl.
7. Lägg i grönsakerna, låt sjuda. Smaka av såsen med salt och peppar
8. Hetta upp en stekpanna och fräs tofukuberna så att de får en yta. Häll i all marinad och låt fräsa med. Lägg tofun i grytan och servera med riset.