12 bitar
Tårtbottnar
4,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 dl strösocker
en nypa salt
1,25 dl rapsolja
1,5 tsk vinäger
2,5 dl varmt vatten
Lemon curd
saft och skal från 2 citroner
1 dl strösocker
3 msk majsstärkelse
0,5 dl vatten
25 g smör, t ex mjölkfritt
Fyllning och dekoration
5 dl jordgubbar
2 bananer
3 dl vispgrädde, t ex Alpro Airy & Creamy
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Tårtbotten
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en springform, 20 cm i diameter.
Blanda vetemjöl, bakpulver, strösocker och salt i en skål.
Vispa ner olja, vinäger och vatten. Ta lite i taget så att du inte får några klumpar.
Fördela smeten i den förberedda formen och grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Testa med en provsticka. Ta ut och låt svalna helt. Skär sedan i tre bottnar.
Lemon curd
Blanda citronsaft, citronskal, strösocker, majsstärkelse, och vatten i en kastrull. Låt sjuda under ständig omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret så att det smälter. Häll över i en skål och låt svalna i kylskåpet.
Skiva hälften av jordgubbarna. Spara den andra hälften till dekoration. Skiva bananerna. Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat. Sprid ut hälften av lemon curden och strö över de skivade jordgubbarna. Lägg på nästa tårtbotten. Bred ut resten av lemon curden och sprid ut bananskivorna. Avsluta med den tredje tårtbottnen.
Vispa grädden fast och fluffig. Söta med florsocker och vaniljsocker. Bred eller spritsa grädden runtom hela tårtan. Dekorera med jordgubbar.
Jag lyckades för första gången med en tårtbotten med hjälp av det här receptet. Så löjligt enkelt och så löjligt gott! <3 Vågar servera detta till midsommar.