Jordgubbstårta

Här kommer en klassisk jordgubbstårta med vaniljkräm, jordgubbar och vispad grädde. Helt vegansk dessutom!

Recept: Jordgubbstårta

10 bitar

Tårtbotten
100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl strösocker
1,5 dl kikärtsspad
3,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
1 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk

Vaniljkräm
2 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,75 dl strösocker
0,5 dl majsstärkelse
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
25 g smör, t ex mjölkfritt

Vispgrädde
4 dl vispgrädde, t ex vispbar havre- eller sojagrädde
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
500 g jordgubbar, i bitar
2 dl jordgubbssylt

Dekoration
florsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Olja och mjöla en springform, 20 cm i diameter.
3. Smält smöret.
4. Vispa strösocker och kikärtsspad pösigt. Det tar några minuter.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
6. Häll ner smält smör, mjölk och mjölblandningen i smeten. Vänd in med en slickepott.
7. Häll ner smeten i springformen och grädda i 30-40 minuter. Min tog närmare 50 minuter.
8. Ta ut och låt svalna helt.

Vaniljkräm
1. Använder du vaniljstång så börjar du med att skåra den och skrapa ut vaniljfröna med en kniv.
2. Vispa ihop mjölk, grädde, socker och majsstärkelse i en kastrull. Använder du vaniljstång blandar du ner den nu.
3. Koka upp under omrörning och fortsätt att sjuda under ständigt vispande tills krämen tjocknar.
4. Ta kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsocker och margarin. Blanda väl. Skrapa över i en skål, plasta in, och låt svalna helt i kylskåpet.

Vispgrädde
Vispa grädde, florsocker och vaniljsocker fast och fluffigt.

Montera tårtan
1. Dela tårtbottnen i tre delar.
2. Lägg en tårtbotten på ett fat.
3. Blanda hälften av jordgubbarna med jordgubbssylten.
4. Bred ut en tredjedel av vaniljkrämen och sprid ut hälften jordgubbsblandningen över.
4. Lägg på nästa tårtbotten och upprepa.
5. Avsluta med tredje bottnen och bred ut resterande vaniljkräm.
6. Bred eller spritsa grädden runt tårtan. Toppa med resterande färska jordgubbar.