Annons
Cape Ad

Jordgubbstart med vaniljkräm

Den här franska tarten har en mör kakbotten som toppas med vaniljkräm och färska bär. Allt går enkelt att förbereda och kan sedan läggas ihop vid servering.
Så himla härligt!

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Recept: Jordgubbstart med vaniljkräm

8 bitar

Botten
150 g smör, t ex mjölkfritt
1 dl florsocker
1 dl mandelmjöl
2 msk mjölk, t ex soja- eller havremjölk
1 ½ dl vetemjöl

Vaniljkräm
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2 msk råsocker
2 msk smör, t ex mjölkfritt
2 msk majsstärkelse

Dekoration
5 dl jordgubbar
florsocker

Botten

  1. Tärna smöret och vispa ihop med florsocker och mandelmjöl.
  2. När du har fått en krämig konsistens vispar du ner mjölken och mjölet. Vispa bara så att det precis blandas. Överarbeta inte degen.
  3. Tryck ut degen i en springform, 22-24 cm i diameter. Lägg helst ett ark bakplåtspapper i botten.
    Formen gör så att bottnen inte flyter ut för mycket, utan håller formen helt enkelt.
  4. Grädda på 175 grader i ca 30-40 minuter. Den ska få fint med färg. Ta ut och låt svalna.

    Vaniljkräm
  5. Vispa ihop vaniljfrön och -stång, mjölk, råsocker, smör och majsstärkelse i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt puttra tills krämen tjocknar.
  6. Häll över krämen i en skål och låt svalna helt i kylskåpet.

    Servering
    Klicka ut krämen över kakbottnen och dekorera med färska jordgubbar. Pudra över florsocker och servera.