Jordgubbssallad med sumac

Jag älskar fruktiga sallader och tycker att jordgubbar används alldeles för lite i just sallader. Här har jag parat ihop dem med sumac, och det blir som en dröm. Sött, syrligt, friskt och fantastiskt. En sallad som passar till allt grillat.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Sumac
Sumac är ett bär som du kan köpa torkat och malet i välsorterade matbutiker och Mellanösternbutiker. Det har en sötsyrlig smak som är fullkomligt fanta tisk i sallader och dressingar. Ja, även i marinader.

Jordgubbssallad med sumac

4 portioner

Sumaclök
1 rödlök, finhackad
1⁄2 citron, saften
2 tsk sumac
1⁄2 tsk salt

Sallad
3 dl jordgubbar sumaclök, se recept
1⁄2 gurka, finhackad
2 msk finhackad mynta
2 msk finhackad persilja
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 citron, saften
salt

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till sumaclöken.
2. Hacka jordgubbarna fint. Blanda med sumaclök och resterande ingredienser. Smaka av med salt.