Det är nog det jag gillar mest, att man kan variera. Ibland serverar jag det här riset som ett tillbehör, andra gånger steker jag på tofu och vänder ner, samma sak med grönsaker.
Jollof rice görs på olika sätt i olika länder. Det är populärt i bland annat Nigeria, Ghana, Gambia, Mali, Kamerun mfl.
I Ghana tillagar man kött och grönsaker och tillsätter sedan riset och låter allt koka ihop.
Jag gillar metoden man använder i Nigera där man mixar ihop en het puré av grönsaker som sedan får koka. Denna sås, obe ata, kan du använda som just det och vända ner stekta vegobitar eller bönor i, men när du gör jollof så suger riset upp såsen och blir fantastiskt smakrik.
På tal om ris. Du kan använda både jasminris, basmati eller parboiled. Jag gillar parboiled eftersom det håller formen bättre, men ta det du hittar.
Och ett sista tips. Här har jag låtit den ångkoka på väldigt låg temperatur i en gryta, men har du en gjutjärnsgryta kan du även ställa in den i 175 grader i 35 minuter och sen är riset perfekt.
Psst… Habanerochili är ruskigt stark, men hettan avtar när den tillagas. Vill du ha mildare kan du ersätta med vanlig röd eller grön chili.
6-8 portioner
Obe ata
400 g tomater, hackade
1 röd paprika, hackad
1 rödlök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 msk hackad ingefära
1-2 habanerochili, stammen borttagen
2 msk rapsolja
Ris
¾ dl rapsolja
1 rödlök, tunt skivad
2 msk tomatpuré
7 dl långkornigt, t ex basmati
1 tsk torkad timjan
½ tsk gurkmeja
2 lagerblad
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Obe ata
1. Häll ner alla ingredienser förutom oljan i en blender. Mixa till en slät puré.
2. Hetta upp oljan i en kastrull. Häll ner purén och koka upp. Låt puttra på lock i 20-30 minuter. Detta gör att smakerna koncentreras och mycket av den skarpa hettan från habaneron minskar.
Ris
1. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller gryta.
2. Fräs rödlöken i oljan tills den mjuknar och blir lätt karamelliserad.
3. Rör ner tomatpurén och låt fräsa med i några minuter tills den mörknar i färgen.
4. Häll nu på ris, timjan, gurkmeja, lagerblad, vatten, buljongtärning samt den koncentrerade purén.
5. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Lägg på ett lock och låt riset i princip ångkoka i 30 minuter eller tills det är klart.