ANNONS

Säg hej till Jävligt gott – en Sveriges största vegobloggar

Gustav Johanssons driver bloggen ”Jävligt gott”, med rejäl och opretentiös mat. Han har även sparkat igång sitt eget matlagningsprogram på youtube med sommarens bästa vegomat.

Är du också en sån som med förklädet runt midjan och stekspaden i högst hugg inser att du egentligen inte har någon aning om vad du ska laga? Då har du säkert ramlat in på svartpepparälskaren Gustav Johanssons blogg, Jävligt Gott, en av Sveriges största vegetariska mat och livsstilsbloggar. Maten är rejäl och opretentiös men jävligt god, perfekt för både vardag och fest. Gustav tar dessutom oss med till vegovänliga restauranger i Stockholm och bjuder på reflektioner kring vegomat i största allmänhet. Nu berättar han om bloggen, maten och ger oss sina bästa vegotips.

Vad är bra mat för dig?
– Bra mat för mig är god mat som är lagad med kärlek, som inte kommer med en massa lidande i bagaget. Sen får den gärna vara nyttig, men det är inte det viktigaste i min värld.

IMG_3531-800x599-640x450 Vilken är din matfilosofi?
– Det är inte en helt enkel fråga att svara på. På ett sätt kan min bloggs namn sammanfatta det hela ganska på bra, jävligt gott. Mat ska vara jävligt god, både för den som äter den och göra så mycket gott för alla andra som möjligt. Vi har det alldeles för bra i det här landet för att INTE ta hänsyn till djur och natur när vi konsumerar. Men framförallt måste det smaka jävligt gott, för annars kommer man aldrig att hitta en hållbarhet där man kan få så många som möjligt att konsumera etiskt på sikt. Jag tror mer på att så många som möjligt gör det de förmår, än på att ett fåtal personer är renlevnadsexperter.

Vilken känsla ska vi få av att hänga på din blogg?
– Helst ska man få en känsla av att jävlar vad mycket god mat det finns här i världen och inte tänka så mycket på att det är veganskt eller vegetariskt. Det ska bara vara skönt att kunna välja och vraka.

IMG_1242Vad klarar du dig inte utan i köket?
– Salt, peppar och mina knivar. Utan tvekan. Jag är en svartpepparknarkare!

Ge oss ditt bästa restaurangtips.
– Just nu skulle jag säga Minh Mat på Odengatan för den som gillar vietnamesiskt och Bröderna Olsson på Folkungagatan för de som gillar lite svulligare käk. Dit kan jag gå hur många gånger som helst och de har jättemycket vego på menyn.

Vad gör du när du inte matbloggar?
– Jag jobbar på Fryshuset Husby som organisationsutvecklare. Jag är en riktig rädda-världen-människa. Och så är jag pappa till två döttrar, en egen och en bonusdotter, vilket inte är ett så litet eller dåligt jobb det heller.

Vad har du alltid i kylen?
– En massa olika såser, fonder och grönsaker. Typ sallad, morötter, lök, potatis och citron.

IMG_7577Vad gör en maträtt jävligt god?
– För mig så handlar det väldigt mycket om helhetsupplevelsen. Smak, utseende och balans, men framförallt umgänget och sammanhanget man äter den i! Det är därför jag älskar att grilla, eller bjuda folk på middagar. Det finns få saker som lyfter en maträtt som att grilla med sina polare, eller få bjuda på något man slitit med i timmar och se hur folk fånflinar efter första tuggan.

Vad har du för framtidsplaner?
– Massvis! 2016 kommer att bli ett Jävligt Gott år! Dels så släpper jag och mina polare på Owl Streets en svenskspråkig nyupplaga av min första kokbok Jävligt God BBQ i maj, och redan nu i mars så släpper jag mitt första youtube-matlagningsprogram ”Jävligt God Sommar” (märker ni ett mönster i namnen?). Det är en lite Plura-inspirerad serie i sju kortare avsnitt från när jag och några polare var ute på landet i somras. Sen får vi se, det blir säkert massvis med fler spännande projekt i höst!

Kolla in första avsnittet av ”Jävligt God Sommar” här: