Jättekatalan med blåbär

Mazariner är fantastiskt gott, men katalaner är snäppet vassare. Det är mazariner med sylt och
jag fullkomligt älskar det. Här har jag gjort en stor katalan i en pajform i stället och parat ihop det hela med blåbär. Du kan självklart köra på hallon eller jordgubbar om du föredrar det.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Jättekatalan med blåbär

12 bitar

Pajskal
100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
1⁄2 tsk bakpulver
2 msk vatten

Mandelfyllning
400 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör, t ex mjölkfritt
1 dl aquafaba, kikärtsspad
1 1⁄2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr
1 dl blåbärssylt
2 1⁄2 dl florsocker
1⁄2 dl vit sirap
färska blåbär

1. Nyp ihop smör, vetemjöl, strösocker och bakpulver i en skål.
2. Häll ner vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Plasta in och låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Riv mandelmassan och blanda med smör, aquafaba, vetemjöl och bakpulver i en skål.
5. Kavla ut degen hyfsat tunt och klä en form, ca 22-24 cm i diameter, med den. Nagga botten med en gaffel.
6. Bred ut mandelfyllningen över och grädda pajen i ca 25 minuter.
7. Bred ut blåbärssylten över kakan.
8. Blanda florsocker och sirap tills du har en tjock glasyr. Bred ut över sylten. Det är bara fint att det blandas ihop.
9. Dekorera med färska blåbär.