Jättekatalan

En katalan är som en mazarin med sylt. Och här i en extra stor variant med en mannagrynskaka med mandel som grund.

Recept: Jättekatalan

12 bitar

200 g mandelmassa

0,5 dl strösocker
5 dl mannagryn
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
5 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 dl smält smör
några droppar bittermandelarom

hallonsylt
1,5 dl florsocker + några tsk vatten

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll ner samtliga ingredienser till kakan i en matberedare. Mixa till en slät smet.
3. Skrapa ner smeten i en smörad och mjölad springform, 20 cm i diameter.
4. Grädda 30-40 minuter. Den ska vara torr i mitten så testa med en sticka. Ta ut och låt svalna helt.
5. Bred ett lager hallonsylt över kakan.
6. Blanda florsocker med vatten till en tjock glasyr. Bred ut över sylten. Det ska marmorerad vackert.