Japansk tempelkock gästspelar på vRå

Den 19-20 oktober får vRÅ besök av den världsberömda tempelkocken Toshio Tanahashi i ett unikt gästspel och en endagsworkshop.

Toshio bemästrar matlagningsfilosofin Shojin-Ryori som bygger på det växtvärlden erbjuder. Shojin anses vara Japans äldsta matkultur och är föregångare till Kaiseki.
Chef Tanahashi kommer tillsammans med kökschef Sofia B Olsson som är aktuell på tv4 Kockarnas Kamp att skapa en helt vegansk  6-rättersmeny på plats i Göteborg utifrån våra lokala råvaror. Våra sommelierer kommer också att erbjuda ett exklusivt dryckespaket med bl.a sake i olika former.

Enligt Toshio är shojinryori-matlagning inte bara en fråga om teknik, utan en andlig praktik som han hoppas kommer att leda till ökad förståelse för hur vi ser vår mat och våra kostvanor. Det är en helt vegetarisk buddistisk mat som för första gången introducerades till Kyoto-kloster av kineserna för över 1000 år sedan. Sho betyder ”rena” och jin kommer från ordet ”förskott”. Med andra ord betyder det att ”gå vidare med respekt för den gamla och hålla sig ren.” Endast växter används – inget kött eller fisk, utan bara alger, frukt, nötter, frön och grönsaker. Den 56 år gamla Toshio är mästare i sin konst, respekterad världen över av ledande kockar som ex. René Redzepi och Alain Ducasse.

Söndagen den 21/10 håller Toshio en endagsworkshop på Restaurang vRÅ. Unik möjlighet att få inblick i Shojinköket — japansk tempelmatlagning, med guidning av Toshio. Shojinköket är baserat på zenbuddismen och är ursprunget till japansk kaiseki. Ingredienserna består av grönsaker, alger, frön, nötter och frukt.

Bokning sker på 031-619060. Restaurang vRå ligger på Drottningtorget 10 i Göteborg.

Om Toshio Tanahashi
Född 1960 i Kumamoto, Japan. Grundläggande utbildning i zentemplet Gessin-ji. Hade egen restaurang i Tokyo i 15 år och bedrev därefter traditionell tillverkning av sesamtofu. Sedan ett antal år tillbaka reser han runt i världen och sprider Shojinköket för att bidra till en hållbar och hälsosammare värld.