Janssons frestelse 2021

Årets version av vår vegetariska Janssons frestelse är här! Uppdaterad och godare än någonsin, med några hemliga ingredienser.

*I samarbete med Carlshamn*

Janssons frestelse är en av de där måstena på julbordet och varje år försöker jag att förbättra den till perfektion. I år blev det några ändringar för att få den ännu fylligare i smaken och smaka precis sådär som en Jansson ska. Bland annat så rörde jag ner smält margarin från Carlshamn i grädden för att det skulle bli en lite fetare och fylligare smak. Ett annat trick är att använda vegetarisk kaviar på tub för att ersätta ansjovisen med.

Carlshamn bakning

I det här receptet använde jag Carlshamn bakning mest därför att jag alltid har det hemma. Det funkar till både bakning och matlagning och är bara att ersätta smör med om du vill veganisera ett recept. Helt växtbaserat och fantastiskt gott och användbart.

Carlsmhamn flytande

En annan smidig produkt till det här receptet är Carlshamns flytande margarin. Bara att ringla ner i stekpannan när du ska steka löken, röra ner i gräddblandningen samt ringla över gratängen innan den ska in i ugnen.

Recept: Janssons frestelse 2021

4 portioner

2 gula lökar, tunt skivade
2 msk Carlshamns margarin att steka i
1 kg mjölig potatis
50 g smält Carlshamns margarin
2 msk saltgurka, finhackad
2 msk Vegiar, vegetarisk kaviar
½ tsk mald kryddpeppar
1 krm mald kanel
0,5 tsk salt
7,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 dl ströbröd
3 msk Carlshamns margarin

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fräs den gula löken i margarinet tills den mjuknar och blir lätt transparent.
  3. Strimla potatisen fint och blanda med löken i en gratängform.
  4. Blanda ner smält Carlshamn, saltgurka, kaviar, kryddpeppar, kanel och salt i grädden. Häll grädden över potatis- och lökblandningen.
  5. Strö över ströbrödet och klicka på Carlshamns margarin.
  6. Gratinera din Jansson i 50-60 minuter tills den har fått fint med färg.