Det här är så gott att knäna börjar darra. Frasiga på utsidan, krämiga på insidan och med en härligt kittlande hetta. Ett måste!

6 Mar 2016

12 jalapeños
200 g färskost, t ex mjölkfri som Tofutti Creamy Smooth, finns båda sojabaserad och risbaserad (=sojafri)
0,5 gul lök, finhackad
0,5 lime, rivet skal
1 lime, saften
0,5 tsk torkad oregano
en nypa salt
2 dl mjölk, t ex osötad mandel och sojamjölk, eller havremjölk
2 dl vetemjöl
2 dl pankoströbröd
rapsolja att fritera i

Skär ett horisontellt snitt uppe vid fästet, nästan hela vägen igenom jalapenosen. Skär sedan ett lodrätt snitt längs med hela jalapenosen så att du kan öppna den och skrapa ur kärnhuset med hjälp av en kniv.

Blanda ihop färskost, gul lök, limeskal, limesaft, oregano och salt. Fyll sedan jalapenosen med krämen. Det är lite knepigt och pilligt, men det går. Och det behöver inte vara perfekt.

Vispa ihop mjölk och vetemjöl i en skål. Häll ut pankoströbrödet på en tallrik.
Doppa först de fyllda jalapenosen i smeten och vänd dem sedan i panko.

Hetta upp generöst med olja i en kastrull. När den har nått 180 grader doppar du ner några jalapenos i taget och friterar dem gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper.

Låt svalna i 1 minut och servera sedan med salsa!