Annons
Cape Ad

Italienska maritozzi med jordgubbsgrädde

Maritozzi är som Italiens svar på semlor. Det är vetebullar fyllda med grädde. Här gjorde jag en somrig variant med jordgubbar.

Betalt samarbete med Carlshamn

Jag älskar semlor så självklart visste jag att jag skulle älska Italiens motsvarighet maritozzi. Jag tycker personligen att det är smartare att servera som en semla, för då får man plats med så mycket mer grädde…haha. Men italienska maritozzis ser så mycket mer elegantare ut. Jag gjorde en variant med jordgubbsgrädde och dekorerade med färska jordgubbar. Perfekt nu i sommar!

Carlshamn Tre oljor

Tre oljor är det senaste tillskottet i Carlshamn-familjen och den kommer i en efterlängtad större förpackning på 600 g. Carlshamn Tre oljor är gjord på raps-, kokos- och sheaolja, som ger en balanserad smak och fin konsistens. Fungerar lika bra i matlagning och bakning som på mackan.

Italienska maritozzi med jordgubbsgrädde

12 st

4 dl mjölk, t ex soja-, mandel- eller havremjölk
25 g jäst eller 0,75 msk torrjäst
50 g växtbaserat margarin, t ex Carlshamn Tre Oljor
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 10 dl vetemjöl

Jordgubbsgrädde
2 dl vispgrädde, t ex havre- eller sojagrädde
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
150 g jordgubbar

florsocker
färska jordgubbar

1. Värm mjölken så att den blir fingervarm.
2. Smula ner jästen i en bunke eller häll ner torrjästen. Häll sedan på mjölken och resterande ingredienser. Ta inte allt mjölet. Känns degen för klibbig kan du tillsätta mer senare.
3. Arbeta ihop till en deg i en degblandare och knåda i 10 minuter.
4. Täck över degen med en kökshandduk och låt jäsa i 45 minuter.
5. Dela degen i 12 delar och forma dem till runda bollar.
6. Lägg bollarna på bakplåtspappersklädda plåtar och täck över. Låt jäsa i 45 min.
7. Grädda bullarna i 225 grader i 8–10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Jordgubbsgrädde
1. Vispa grädden fast och fluffig tillsammans med florsocker och vanilj.
2. Mixa jordgubbarna till en puré i en blender. Använder du frysta är det bara att tina de först och sedan mixa.
3. Vispa ner purén i grädden.

Servering
1. Skär ett snitt i bollen, antingen rakt uppe på eller på sidan.
2. Fyll en spritspåse med grädden och spritsa ner i snittet. Du kan även använda en sked och bara klicka ner grädden. Jämna till ytan med en kniv.
3. Pudra över florsocker.
4. Dekorera med extra vispgrädde om du vill det och en halv färsk jordgubbe.