Italienska linsburgare med basilika

Att göra linsburgare är inte svårt alls, det gäller bara att ha ett bra recept som håller ihop. Här har jag smaksatt med klassiska italienska smaker som jag aldrig tröttnar på. Jag testade med gotlandslins, men gröna linser och puylinser går också perfekt.

Recept: Italienska linsburgare med basilika

4 portioner

1 dl korallins (Nordisk Råvara) eller torkade gröna linser
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
200 g champinjoner, finhackade
2 msk olivolja att steka i
12 soltorkade tomater, finhackade
1 kruka finhackad basilika
2 msk näringsjäst
3 dl pankoströbröd
1 ½ dl havregryn
2 msk rostade pinjenötter

Pestodressing
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 msk majonnäs, t ex äggfri
2 tsk pesto, t ex mjölkfri
salt
svartpeppar

Till servering
4 hamburgerbröd
salladsblad
tomat, skivad
rödlök, skivad
pestodressing

  1. Koka linserna enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Fräs under tiden gul lök och vitlök i hälften av olivoljan tills den mjuknar och blir lätt transparent. Skrapa över på en tallrik.
  3. Fräs nu champinjonerna i resterande olja tills svampen har släppt sin vätska och börjar få lite färg.
  4. Häll ner samtliga ingredienser utom pinjenötterna i en matberedare och mixa till en hyfsat fin färs. Skrapa över i en skål och vänd ner pinjenötterna.
  5. Forma smeten till biffar och stek gyllene i lite olivolja.
  6. Fyll hamburgerbröd med linsburgare, salladsblad, tomat, rödlök och pestodressing.

Pestodressing

  1. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.