Italienska färsbullar i tomatsås

Vem älskar inte köttbullar i tomatsås? Kanske är det barn­ domsminnena av Lady och Lufsen på julafton som gör det, eller handlar det helt enkelt bara om att spagetti, tomatsås och köttbullar är väldigt goda grejer ihop.

Recept: Linda Bakkman, Gustav Johansson, Anna Richert Foto: Stefan Wettainen

I Vego i världsklass (Norstedts) krossar Linda, Gustav och Anna alla myter kring vegomat och träning. För ja, man kan nå strålande resultat, äta näringsriktigt och klimatsmart utan kött. Det här är en fantastisk bok full av fakta och recept, ett måste för alla träningsintresserade.

4 portioner 42 g protein/portion

Färsbullar
400 g formbar sojafärs
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
½ kruka finhackad basilika eller 1 msk torkad oregano
1 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
1 msk japansk soja
salt
rikligt med svartpeppar
olivolja till stekning

Tomatsås
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ röd chili, finhackad
1 burk krossade tomater à 400 g
4 dl vatten
2 tsk torkad oregano
1 ½ dl torkade röda linser
½ kruka basilika
salt
svartpeppar
olivolja till stekning

Cashewnötparmesan
1 dl torrostade cashewnötter
2 msk näringsjäst
½ tsk salt

Till servering
500 g valfri spagetti
4 msk cashewnötsparmesan
några kvistar färsk basilika

Färsbullar
1. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka också basilikan.
2. Blanda färs, lök, vitlök, basilika, tomatpuré, basilika eller oregano, sojasås och grönsaksfond till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
3. Forma smeten till stora bullar, ca hälften så stora som tennisbollar.
4. Stek i olivolja på medelhög värme tills de fått fin färg på alla sidor. Låt ligga på eftervärme ett tag så att du är säker på att de blir genomstekta.

Tomatsås
1. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Finhacka också basilikan.
2. Fräs i en kastrull med olivolja tills det blivit mjukt. Tillsätt därefter krossade tomater, vatten, oregano och linser. Låt koka på medelvärme utan lock tills att linserna blivit mjuka, ca 20 minuter.
3. Koka pasta enligt instruktionerna på paketet.
4. Mixa såsen slät med stavmixer. Smaka av med salt och peppar och tillsätt hackad basilika.
5. Vänd ner färsbullarna i såsen och låt koka 1–2 minuter.

Cashewnötparmesan
Mixa nötterna till ett fint nötmjöl tillsammans med näringsjäst och salt. Obs! Mixa inte för hårt, då kan det bli nötsmör.

Servering
1. Rör ner den nykokta pastan i tomatsåsen med färsbullarna. Toppa varje portion med 1 msk cashewnötsparmesan och en kvist färsk basilika.