Italiensk vegetarisk bönragu

Här kommer en fantastiskt smakrik italiensk böngryta med vitt vin, kryddor och tomat.

Då och då slänger jag ur mig förslaget: ”Vi borde ha en bönragu på omslaget till tidningen VEGO”. Varpå alla andra skriker: ”NEJ, är du galen!?” Bönragu är ju en sådan rätt som ser ut som den gör och är vad den är. Det är lätt sönderkokta bönor som kanske inte ser så jätteinbjudande ut om man inte vet hur otroligt gott de smakar. Jag älskar att blötlägga bönor och göra långkok som fyller hela köket med dofter från Medelhavet. Jag förflyttar mig direkt till någon liten by på italienska landsbygden där jag bor ensam med min get och spenderar dagarna med att sopa runt huset och kavla ut pasta. Den här bönragun äter jag bara som den är med ett gott surdegsbröd till. Jag gillar att riva över lite veganparmesan och ringla ogenerade mängder god olivolja över.

Recept: Italiensk vegetarisk bönragu

4 portioner

Bönragu
500 g torkade små vita bönor
14 dl vatten
1 1⁄2 tsk salt
3 gula lökar, finhackade
5 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, finhackade
1⁄2 dl olivolja
300 g tomater, hackade
1 tsk torkad timjan
1 tsk rökt paprikapulver
1 dl vitt vin
svartpeppar
2 msk finhackad persilja, fryst går bra

Mandelparmesan
200 g naturella mandlar
2 msk näringsjäst
1 tsk lökpulver
1⁄2 tsk salt

Till servering
surdegsbröd
olivolja

Bönragu

1. Lägg de vita bönorna i blöt över natten. Sila av vattnet och häll ner bönorna i en stor kastrull. Häll på vatten och salt. Koka upp och låt sjuda i ca 40 minuter.
2. Fräs under tiden gul lök, vitlök och morötter i olivoljan tills löken har mjuknat och fått lite färg.
3. Vänd ner tomaterna och låt fräsa med i 10 minuter så att de mjuknar.
4. Rör nu ner timjan, rökt paprikapulver och vitt vin. Låt vinet koka in något.
5. Rör ner allt i bönkoket och låt puttra på i 20 minuter till eller tills bönorna är mjuka. Är det mycket vätska kvar i grytan, skopa ut det med en soppslev. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner persiljan.
6. Du kan äta den som den är eller mixa sönder en del av bönorna med en stavmixer för att få en krämigare ragu.
7. Servera ragun med mandelparmesan att strö över, extra olivolja och ett gott surdegsbröd.

Mandelparmesan
Mixa alla ingredienser i en matberedare till ett hyfsat fint pulver. Häll över i en burk och förvara i kylskåpet. Den håller några veckor i kylen.