Italiensk panpepato

Den här italienska julkakan är kryddig och lagom söt med en härlig chokladsmak.

Den här italienska julkakan är väldigt lik panforte och äts bäst i små bitar eftersom den är väldigt mäktig. Den är också svår att sluta äta, så… ja, lycka till!

Recept: Italiensk panpepato

30 bitar

2 dl skalade hasselnötter
2 dl mandel

1 1⁄2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1⁄2 tsk mald kanel
1⁄2 tsk mald ingefära
1 krm riven muskotnöt
1 krm mald nejlika
1 apelsin, rivet skal
200 g torkade fikon, hackade
1 1⁄2 dl agavesirap
1 1⁄2 dl strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Sprid ut hasselnötter och mandel på en plåt. Rosta i 10-15 minuter tills de har fått fint med färg.
3. Olja en springform med löstagbar kant och lägg ner en rundel bakplåtspapper i botten. Detta för att panpepaton ska bli lättare att få ut ur formen.
4. Blanda hasselnötter och mandel med resterande ingredienser i en skål, förutom agavesirapen och strösockret.
5. Blanda agavesirap och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt koka i 15 sekunder. Rör ner i skålen och blanda väl.
6. Skrapa ner smeten i den förberedda formen och platta till så gott du kan. Grädda i ugnen i 45 minuter. Ta ut och låt svalna helt.