Italiensk gelato x 3

Välkomna sommaren med ett gäng läskande glassar. Svalkande ananasglass, isglass med gröna äpplen och en fyllig mandelslush.

Vi har här valt ut tre glassar som är helt veganska och som kommer att lyfta den här sommaren till skyarna.

AnanasglassGelato all’ananas – Ananasglass, 4 port

En söt exotisk smak av kokosgrädde och ananas. Helt vegetarisk/vegansk och skulle göra sig super till pannkakor eller grillad ananas.

3 dl kokosgrädde
2 msk agavesirap
0,5 ananas
1 msk pressad citron

Till servering
rostade kokosflingor

Vispa kokosgrädden med agavesirap. Den ska bli fluffig men inte hård.
Skala och ansa ananasen, skiva den och skär i mindre bitar. Stavmixa fruktköttet till en slät kräm. Blanda kokosgrädden med ananaskrämen och citronsaft.
Sätt glassen i frysen i 3 timmar, eller tills den är helt fryst.
Servera gärna ananasglassen i strutar, toppad med generöst med rostade kokosflingor.

 

Mandelslush1Granita alle mandorle – Mandelslush, 6 portioner

En granité som funkar precis som en sorbet till dessert, eller mellan rätter för att friska upp smaklökarna.

2,5 dl skalade mandlar
2–3 msk strösocker
7 dl vatten
1 krm vaniljfrön eller 1 tsk vaniljextrakt

Till servering
rostade mandlar

Blanda mandlarna, socker och vatten i en matberedare och kör till en vit mjölkliknande vätska: mandelmjölk.
Om man vill kan man filtrera mjölken så att man får en slätare konsistens. Jag silar inte, så min granita får en fylligare smak och grövre konsistens.
Tillsätt vanilj.

 Kör granitabasen i glassmaskinen till önskad konsistens.

gront appleGhiacciolo alla mela verde, cocco e lime – Isglass med grönt äpple, kokos och lime, ca 6 isglassar

Gillar du barnsligt goda glasspinnar? Här är en favorit med pigg smak av äpplen.

3 msk strösocker
1 dl vatten
1 dl kokosmjölk
skal och saft av 1 lime
3 gröna äpplen

Häll socker, vatten och kokosmjölk i en kastrull. Värm upp tills sockret har smält. Tvätta och skala limen med en potatisskalare, bara det gröna på skalet. Lägg skalremsorna i kastrullen och nagga dem lätt med en gaffel. Pressa i limesaft.
Låt stå i 2 timmar, ta därefter bort skalen. 
Skölj äpplena och skär dem i mindre bitar
utan att skala dem.

Häll äpple och socker/kokosblandningen i en blender och kör till en len kräm.
F
yll isglassformar, plastglas eller de plastformar du har hemma. Stoppa i glasspinnar eller liknande. Ställ in i frysen i 3 timmar eller tills de stelnat helt.

 

Gelato omslagSamtliga recept kommer från den fantastiska glassboken ”Gelato! – äkta italiensk glass” av Samantha Santambrogio-Öberg (Semic Förlag). Foto av Lennart Weibull.

Alla recept är antingen lakto-ovo-vegetariska eller helt vegetariska/veganska.