Vi har här valt ut tre glassar som är helt veganska och som kommer att lyfta den här sommaren till skyarna.
Gelato all’ananas – Ananasglass, 4 port
En söt exotisk smak av kokosgrädde och ananas. Helt vegetarisk/vegansk och skulle göra sig super till pannkakor eller grillad ananas.
3 dl kokosgrädde
2 msk agavesirap
0,5 ananas
1 msk pressad citron
Till servering
rostade kokosflingor
Vispa kokosgrädden med agavesirap. Den ska bli fluffig men inte hård.
Skala och ansa ananasen, skiva den och skär i mindre bitar. Stavmixa fruktköttet till en slät kräm. Blanda kokosgrädden med ananaskrämen och citronsaft.
Sätt glassen i frysen i 3 timmar, eller tills den är helt fryst.
Servera gärna ananasglassen i strutar, toppad med generöst med rostade kokosflingor.
Granita alle mandorle – Mandelslush, 6 portioner
En granité som funkar precis som en sorbet till dessert, eller mellan rätter för att friska upp smaklökarna.
2,5 dl skalade mandlar
2–3 msk strösocker
7 dl vatten
1 krm vaniljfrön eller 1 tsk vaniljextrakt
Till servering
rostade mandlar
Blanda mandlarna, socker och vatten i en matberedare och kör till en vit mjölkliknande vätska: mandelmjölk.
Om man vill kan man filtrera mjölken så att man får en slätare konsistens. Jag silar inte, så min granita får en fylligare smak och grövre konsistens.
Tillsätt vanilj.
Kör granitabasen i glassmaskinen till önskad konsistens.
Ghiacciolo alla mela verde, cocco e lime – Isglass med grönt äpple, kokos och lime, ca 6 isglassar
Gillar du barnsligt goda glasspinnar? Här är en favorit med pigg smak av äpplen.
3 msk strösocker
1 dl vatten
1 dl kokosmjölk
skal och saft av 1 lime
3 gröna äpplen
Häll socker, vatten och kokosmjölk i en kastrull. Värm upp tills sockret har smält. Tvätta och skala limen med en potatisskalare, bara det gröna på skalet. Lägg skalremsorna i kastrullen och nagga dem lätt med en gaffel. Pressa i limesaft.
Låt stå i 2 timmar, ta därefter bort skalen.
Skölj äpplena och skär dem i mindre bitar
utan att skala dem.
Häll äpple och socker/kokosblandningen i en blender och kör till en len kräm.
F
yll isglassformar, plastglas eller de plastformar du har hemma. Stoppa i glasspinnar eller liknande. Ställ in i frysen i 3 timmar eller tills de stelnat helt.
Samtliga recept kommer från den fantastiska glassboken ”Gelato! – äkta italiensk glass” av Samantha Santambrogio-Öberg (Semic Förlag). Foto av Lennart Weibull.
Alla recept är antingen lakto-ovo-vegetariska eller helt vegetariska/veganska.