Annons
Cape Ad

Intervju med Seiran Poon aka. Salt & tahini

Seiran Poon kommer äntligen med sin första kokbok och som vi har längtat. Det här är den nya generationens vegomat med spännande nya rätter, smakkombinationer och upplägg. En fantastisk bok för alla matälskare där ute.

Recept: Seiran Poon  Fotograf: Lennart Weibull

Följ Seiran
Om du inte gör det redan måste du följa Seiran på Instagram @saltochtahini. Kolla även in hennes hemsida saltandtahini.com för fler recept.

Salt & tahini

I Seiran Poons bok Salt & tahini. Gröna rätter att samlas kring (Bonnier Fakta) blandas små och stora rätter, alla välsignade med Seirans magiska känsla för smaker.

Testa ett recept ur boken:

Hur började ditt intresse för mat?
– Det har egentligen alltid funnits där. När jag var liten älskade jag att vara i köket och hjälpa till när min mamma lagade mat. Min mormor var också en stor inspiration och jag älskade att komma hem till henne, känna dofterna, utforska skafferiet och bli bjuden på alla möjliga godsaker.

När Seiran blev äldre började hon resa allt mer och i tjugoårsåldern satte universitetslivet i gång. Då öppnades det upp en helt ny värld av kulinariska insikter.
– Jag studerade juridik i Australien och fick upp ögonen för andra och mer autentiska östasiatiska smaker. Jag började gå till små restauranger i Chinatown i Sydney, upptäcka nya kryddor, grönsaker och rätter. Jag har alltid älskat att testa nya kök och min mamma lagade även mycket fusionmat när jag växte upp.

Studierna avlöstes av en hektisk karriär och tiden för att laga mat försvann. I stället blev det långa dagar och mycket mat ute. Det kunde gå flera veckor utan att Seiran fick tid att laga egen mat, något hon saknade. Men så kom det en period då Seiran sökte efter förändring i sitt liv och det var då matintresset började smyga sig tillbaka.
– Jag började laga mer mat hemma. Jag experimenterade och fick tillbaka glädjen till matlagningen. Jag kunde komma på mig själv med att stå i köket och tänka på hur skönt det var. Det var som en uppenbarelse. Efter det växte min passion för mat i min lilla hemmastudio till ett riktigt jobb.

Seiran startade först ett konto på engelska (@saltntahini, tidigare @legallyplantbased) och fick snart många matglada följare runt om i världen. Snart växte intresset för ett konto på svenska och då föddes @saltochtahini. Några år senare sitter Seiran här med sin helt egen kokbok med samma namn: Salt & Tahini – Gröna rätter att samlas kring.

Hur skulle du beskriva din mat?
– Jag brukar beskriva den som att det finns traditionella smaker och tillagningsmetoder men med en modern touch. Mina influenser går tillbaka till vem jag är och min egen familjebakgrund. Dels Mellanösterninfluenser från mina kurdiska rötter. Sen har vi Medelhavsinfluenser från spanska solkusten där jag och min man har vårt semesterställe. Jag gillar den nordafrikanska kusten med de tydliga smakerna i det marockanska köket, som harissa och inlagda citroner. Sen har vi så klart östasiatiska influenser eftersom min man har rötter i Hongkong.

Berätta om boken!
– Boken har exakt de här influenserna, vilket kommer väldigt naturligt för mig. Det är mat som man gärna vill dela med sig av och äta med andra. Det lockar till att samlas kring bordet. Man kan bygga ihop en meny av flera plockrätter, både till vardags men även större middagar och festbufféer. Här finns både stort och smått.

Vad har du alltid hemma?
– Tahini, yoghurt, chilikrispolja, sumac och citron.

Vad skulle du laga ur boken när du vill imponera på någon?
– Kanske något småplock som inte tar alltför mycket tid. Jag tänker först en drink med mina friterade oliver fyllda med mandel. Sen rostad sötpotatis med mormors selleriyoghurt och harissaolja. Eller svärmors dumplings med min godaste dippsås, men då är det verkligen för att imponera, kanske too much för en första dejt! Till efterrätt mangoglass med sojasåskola.

Vad lagar du när du är stressad?
– Nu till sommaren så blir det en enkel tortellinisallad med ruccolapesto och grillad zucchini, receptet finns i min bok.

Berätta mer om hemsidan du jobbar på?
– Där lägger jag upp alla recept jag skapar, så gillar du min mat kommer du att hitta mycket mer av den där. Det är precis som i boken – en blandning av smårätter, snacks, varmrätter, bröd och sötsaker.

Vad har du mer för planer?
– Jag och Mattias (VEGO:s chefredaktör) har något roligt på gång, håll utkik i höst!