Den 1 november är det internationella vegandagen som startades 1994 av Vegan Society UK. Vi firar med en kryddig bönburgare med chipotlemajo

26 okt 2017

Burgarna går förstås lika bra att servera som biffar med till exempel klyftpotatis och coleslaw.

Bönburgare med chipotlemajo, 4 portioner

Bönburgare
2 burkar svarta bönor à 400 g, ca 6 dl kokta
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
0,5 dl ströbröd
1 krm chilipulver
1 tsk salt
1 krm kummin
1 morot, riven
2 msk olja

Chipotlemajo
1,5 dl majonnäs, t ex äggfri
1 krm salt
1 krm chipotlechili

Bönburgare
Skölj bönorna väl. Blanda med lök, vitlök, ströbröd, kryddor och riven morot. Mosa med ga el eller kör i mixern beroende på önskad konsistens (jag brukar mixa hälften och blanda ihop med den omixade).
Späd eventuellt med lite vatten. Forma till burgare. Lägg in i kylen ett tag om du har tid.

Chipotlemajo
Rör ihop majonnäs, salt och chipotlechili.
Fräs burgarna på ganska låg värme i olja. Vänd försiktigt. De kan vilja falla isär innan de är stekta. Servera med bröd, sallad och picklad rödlök.