Annons
Cape Ad

Indonesisk gryta med kokos, gurka och mango chutney

Efter att i flera år ha velat göra en kokbok har Sanna Bråding äntligen äntligen släppt Veganboken! En bok fylld med allt du behöver veta som vegan, ny eller gammal. Handfasta tips, näringslära, hållbarhet och framför allt enkel och god mat som alla klarar av att laga.

Recept och foto: Sanna Bråding

I Sanna Brådings kokbok Veganboken (Ordfront) finns recept, fakta och inspiration för alla som är intresserade av veganmat, både nybörjare och redan frälsta.

– Jag har dels varit trött på polariseringen. Inte bara mellan köttätare och veganer, utan även i samhället i stort. Jag ville även lyfta fram enkelheten i att leva som vegan samt få folk att intressera sig för andra matkulturer.

Indonesisk gryta med kokos, gurka och mango chutney

4 portioner

Denna rätt minns jag med sådan glädje från min barndom då jag ofta önskade mig den till födelsedagar. Då tillagades den dock med kött och serverades med hackat kokt ägg. Det här är min veganska version, uppiffad med smaker som passar mig nu.

2 stora gula lökar,
1 rejäl bit ingefära (ca 3 cm)
olja till stekning
250 g champinjoner
300 g vegobitar
1 tärning grönsaksbuljong
4 msk kinesisk sojasås
100 g mandel
1 röd paprika
1 grön paprika
1 burk skivade bambuskott (410 g)
2 msk majsstärkelse
1 burk avrunna böngroddar (425 g)

ris för 4 personer

Till servering
gurka, riven kokos, bananskivor, mango chutney, sambal oelek

1. Koka ris för 4 personer.
2. Tag 2 stora gula lökar och 1 rejäl bit ingefära som du hackat och ös ner dem i en gryta med olja. Stek upp snabbt.
3. Skär under tiden 250 g champinjoner i skivor och häv ner även dem.
4. Tag sedan 300 g vegobitar och häll ner dem i grytan. Stek upp allt snabbt.
5. Smula ner 1 tärning grönsaksbuljong och häll på 5 dl vatten samt 4 msk kinesisk sojasås. Koka upp och låt koka i 10 minuter.
6. Skålla under tiden 100 g mandel och ställ åt sidan. Strimla 1 röd och 1 grön paprika. När grytan kokat sina 10 minuter, häv ner paprikan tillsammans med 1 brk avrunna bambuskott.
7. Red grytan med 2 msk majsstärkelse som du skakat ut i 1 dl vatten. Koka vidare i några minuter.
8. Avsluta med att hälla ner 1 brk avrunna böngroddar och de skållade mandlarna. Blanda om allt med en slev.
9. Servera med ris och små skålar hackad gurka, riven kokos, bananskivor, mango chutney och sambal oelek. Njut!