Indiska potatisbullar – aloo tikka

De här potatisbiffarna med kikärter är inspirerade
av indisk street food och är något av det jag har ätit mest den senaste tiden. Beroende på hur mycket het- ta du gillar så kan du tillsätta mer eller mindre chili. Jag gillar att servera de här med kokt ris eller
i ett tunnbröd tillsammans med sallad.

Recept: Indiska potatisbullar – aloo tikka

4 portioner

400 g potatis, kokt
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1⁄2 tsk chilipulver
1 dl kikärtsmjöl eller vetemjöl
1 dl gröna ärtor
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk riven färsk ingefära
1 rödlök, finhackad
1 grön chili, finhackad
salt
svartpeppar

Korianderyoghurt
2 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1⁄2 kruka koriander
1 lime, rivet skal och saft
1 vitlöksklyfta, finhackad
1⁄2 rödlök, finhackad salt

Servering
granatäppelkärnor

  1. Pressa potatisen eller mosa sönder den med en gaffel. Du kan även mixa den lätt i en matberedare.
  2. Skölj kikärterna och låt rinna av. Mixa sönder i en matberedare. Skrapa ner i en skål.
  3. Börja med att röra ner kryddor och kikärtsmjöl. Smaka av med salt och peppar.
  4. Rör ner resterande ingredienser. Forma till biffar och stek gyllene i generöst med olja.
  5. Mixa ihop yoghurt, koriander, lime och salt med hjälp av en stavmixer. Vänd ner rödlöken.
  6. Servera potatisbiffarna med korianderyoghurt och granatäppelkärnor.