Parathas är en typisk frukosträtt och känns härligt lyxig. Jag älskar potatisfyllning men du kan fylla den med andra grönsaker. Många gillar den med chutney och yoghurt, men här gjorde jag en mixa som blev en fräsch örtyoghurt.

26 jan 2020

Parathas uttalas egentligen med ett ”n” som paraNthas. Jag åt det till frukost flera gånger när jag var i indien, både med potatisfyllning men även med hackade rädisor vilket var lite oväntat. De kan ätas med pickles och olika chutneys. Jag gillar något fräscht till, som en korianderchutney, så jag gjorde en sån men la till lite yoghurt.

Det är som sagt en frukosträtt men jag äter den oftast som lunch på helgerna. Så gott!

Hur du äter dem? Bara riv av en bit bröd och doppa i örtsåsen! :-)

4 st

Deg
1 dl fullkornsmjöl
1 dl vetemjöl
en nypa salt
2 msk rapsolja
0,5-0,75 dl ljummet vatten

1. Blanda ihop mjöl, salt rapsolja och den mindre mängden vatten i en skål. Arbeta ihop till en deg. Känns den för torr, häll ner resterande vatten. Knåda för hand i ca 5 minuter.
2. Plasta in degen och låt vila under tiden som du gör fyllningen.

Fyllning
100 g mjölig potatis
1 gul lök, finhackad
1 tsk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad
1 tsk garam masala
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk mald koriander
1 tsk salt

1. Skala potatisen och dela i bitar. Koka mjuk.
2. Fräs löken mjuk i lite olja.
3. Mosa sönder potatisen i en skål och blanda med övriga ingredienser.

Örtyoghurt
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta
1 vitlöksklyfta, riven
2 salladslökar, hackade
1 citron, saften
1 dl naturell yoghurt, t ex soja- eller havrebaserad

1. Mixa ihop allt i en blender eller med hjälp av en stavmixer.

Så här gör du paranthas:

1. Dela degen i fyra delar. Kavla ut varje degbit till en rundel.
2. Dela potatisfyllningen i fyra delar och forma till bollar. Lägg i mitten av varje degrundel.

3. Nyp ihop degen runt fyllningen till ett knyte.

4. Kavla försiktigt ut knytet till en platt kaka.
5. Pensla varje deg platta med olja och stek gyllene i en stekpanna.
6. Servera tillsammans med örtyoghurten.