Indisk vegetarisk burgare med ananasraita

Jag och min sambo gör de här burgarna så ofta. De är bara så ruskigt goda och den svalkande och lätt söta raitan gör sig så bra med den kryddiga burgaren. Vi är besatta av hetta och brukar steka på ett helt gäng chilis att toppa burgaren med. Men det är helt valfritt.

Gröna chili?
Vi köper gröna små chilis i indiska butiker. De är riktigt heta men också smått beroendeframkallande. Du kan grilla/steka annan chili från vanliga butiker, det är bara att testa sig fram. I burgaren går det bra med helt vanlig grön chili till exempel.

Recept: Indisk vegetariska burgare med ananasraita

4 portioner

400 g formbar sojafärs, t ex Anamma, Hälsans Kök, Oumph eller Vegme
1 rödlök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk riven färsk ingefära
1 grön chili, finhackad, kan uteslutas
2 msk finhackad färsk koriander, kan uteslutas
1 tsk garam masala
½ tsk chilipulver, kan uteslutas
salt
svartpeppar

Ananasraita
2 dl yoghurt, t ex Planti Greek Style eller Oatly Turkisk
1 dl finhackad ananas, konserverad går bra
2 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad koriander
¼ tsk garam masala
salt

Servering
gröna små chilis, kan uteslutas
4 hamburgerbröd

1. Blanda ihop samtliga ingredienser till burgaren. Forma till biffar och pensla med olja. Grilla tills de får fint med färg på båda sidor. Du kan även steka dem i en stekpanna.
2. Om du gillar hetta kan du även steka en näve gröna små chilis i lite olja så att de får färg.
3. Rör ihop samtliga ingredienser till raitan.
4. Grilla bröden lätt och fyll med burgare, raita och stekta chilis.