Jag… älskar… den här rätten. På Delhis gator kan man få den här som ett snacks (granatäppelkärnor är lite extra fancy, men bryter av härligt mot allt friterat). Jag gillar även att servera den som en förrätt, men den har några steg. Den kan se ut på olika sätt, så det här är en lite maxad version.
Förenkla!
Om du vill förenkla kan du köpa färdiga potatisbullar och använda som grund. Du kan även skippa de friterade kikärterna men jag tycker de gör rätten lite extra piffig. Alternativet är att bara steka på kikärterna i en stekpanna tillsammans med kryddorna (hoppa över majsmjölet).
Om du hittar tamarindchutney så tycker jag du ska testa den, den är även den klassiska såsen till samosas. Om inte så går mangochutney också bra.
500 g mjölig potatis
0,5 dl vetemjöl
1 tsk garam masala (färdig kryddblandning, finns i kryddhyllan)
1 tsk salt
generöst med rapsolja
1. Koka potatisen mjuk. Låt svalna något.
2. Riv potatisen grovt och blanda ihop med vetemjöl, garam masala och salt i en skål.
3. Hetta upp generöst med rapsolja i en stekpanna. Forma potatisröran till 6-8 platta biffar och stek gyllene i oljan.
4. Låt rinna av på hushållspapper.
Friterade kikärter
1 burk kikärter à 400 g, ca 3 dl kokta
2 msk majsmjöl
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk chilipulver, t ex Deggi Mirch (finns i indiska butiker eller att beställa på nätet)
rapsolja att fritera/ steka i
1. Skölj kikärterna och låt rinna av.
2. Blanda med majsmjöl spiskummin och chilipulver i en skål.
3. Hetta upp oljan i en kastrull. Fritera kikärterna i 1-2 minuter eller tills de börjar få fint med färg.
4. Ta upp med en hålslev och låt rinna av.
Korianderchutney
1 kruka färsk koriander
1 kruka mynta
2 gröna chili, hackade
2 lime, saften
0,25-0,5 dl vatten
1. Häll ner allt i en blender och mixa till en slät sås. Du kan även använda en stavmixer. Späd med mer vatten om det behövs.
Till servering
naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
tamarindchutney eller mango chutney
korianderchutney, se recept
granatäppelkärnor
1. Lägg två potatisbullar på en tallrik. Skeda över yoghurt och strö över kikärter.
2. Ringla över tamarindchutneyn och klicka på korianderchutneyn.
3. Strö över granatäppelkärnor och servera.